Exteriors permet ara obrir noves delegacions catalanes a l'Argentina, Mèxic i Tunísia
El conseller Alfred Bosch i el president de la Comissió de Relacions Exteriors de la Cambra dels Diputats de Mèxic, Alfredo Femat
Barcelona

El TSJC suspèn 3 delegacions del govern a l'estranger perquè poden "perjudicar" Espanya

El tribunal creu que les noves delegacions a l'Argentina, Mèxic i Tunísia podrien generar "disminució de confiança" i "danys difícils de reparar" a la imatge exterior

RedaccióActualitzat

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el TSJC, ha suspès cautelarment la creació de les noves delegacions del govern de la Generalitat a l'Argentina, Mèxic i Tunísia.

El TSJC accepta així el recurs que va presentar el Ministeri d'Afers Exteriors contra els decrets de creació d'aquestes delegacions, publicats el mes de juny. Mig any després, però, cap d'elles encara no havia obert.

En el recurs del govern espanyol, presentat a l'octubre, el ministeri demanava aquestes mesures cautelars per evitar els perjudicis a la imatge d'Espanya que, segons el seu parer, les delegacions produirien.

"Danys difícils de reparar"

El TSJC recull aquesta argumentació, assegurant que les noves delegacions poden generar una "disminució de confiança" en la política exterior d'Espanya, interferències i "danys difícils de reparar", amb la confusió que es pot crear:

"Es tracta d'evitar els perjudicis de difícil o impossible reparació a la imatge d'Espanya i a la política exterior de l'Estat que amb tota seguretat li produirà l'entrada en funcionament de les tres delegacions del govern de la Generalitat."


"Relacions bilaterals" i "dimensió política"

El TSJC diu que els decrets impugnats atribueixen a les delegacions la promoció i coordinació de "relacions bilaterals" amb consolats d'altres països, i que això és competència exclusiva de l'administració central.

També argumenta que la Generalitat els atribueix una "dimensió política", tant en els decrets suspesos com en les manifestacions públiques dels seus responsables.


Bosch: "El pitjor atac des del 155"


El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha qualificat la decisió del TSJC d'"atac a l'autogovern":

"El govern de Catalunya no pot acceptar que s'ordeni aquest tancament cautelar d'unes delegacions, perquè és el pitjor atac que s'ha produït contra l'autogovern de Catalunya des de l'aplicació del 155. Un atac a la llibertat d'expressió, un atac a la llibertat d'un govern democràticament constituït."

La Generalitat té ara 5 dies per recórrer aquesta decisió. Aquí a sota podeu llegir el text íntegre de la resolució del TSJC:

El TSJC suspèn tres noves delegació de la Generalitat by Moderador Noticies Web on Scribd

 

 

ARXIVAT A:
Procés català
Anar al contingut