El govern espanyol recorre tres delegacions de la Generalitat que encara no han obert

Bosch critica el recurs, afegint que el govern treballa en positiu i no es dedica a menysprear i destruir

RedaccióActualitzat

Nova acció del ministeri que dirigeix Josep Borrell contra les delegacions de la Generalitat a l'exterior. En aquest cas, ha presentat un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) contra les oficines que el govern té previst obrir a l'Argentina, Mèxic i Tunísia.

Segons el recurs presentat al TSJC, al qual ha tingut accés TV3, aquestes oficines perjudiquen la política exterior d'Espanya, en denigren la imatge i danyen els seus interessos.

És la primera vegada que el ministeri que dirigeix Josep Borrell presenta un recurs contra delegacions de la Generalitat a l'exterior que encara no s'han obert. L'ofensiva judicial del govern espanyol ve de lluny, perquè també té un procés judicial en marxa per tancar les oficines de Berlín, Londres i Ginebra.

El conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ha criticat aquest dilluns, en una trobada amb els delegats del govern a l'exterior per obrir el nou curs, el recurs del govern espanyol. Bosch ha destacat que el govern treballa en positiu i no es dedica a menysprear i destruir.

"Aquest recurs contra la mera existència d'aquestes delegacions no és admissible, però bé, nosaltres el que farem  i podem fer és continuar treballant. Contra la feina que vol destruir, contra els de la Marca Espanya i Espanya Global, que es dediquen a menystenir i malparlar de la feina que fem, doncs nosaltres fem feina".

 

La denúncia del ministeri

El ministeri denuncia que l'actuació real de les delegacions de la Generalitat va més enllà de les competències que tenen les comunitats autònomes per a la seva projecció exterior i estan al servei d'un projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional que causa, a més, un greu perjudici per a la política exterior d'Espanya.

 

 

 

L'argumentació sobre el dany que, segons el ministeri, causen les delegacions es va repetint al llarg del recurs presentat al TSJC amb expressions com que "denigren la imatge internacional d'Espanya", "summament perjudicials per als interessos de l'Estat", "encaminades a desprestigiar la reputació internacional d'Espanya", "que danyen els interessos de l'Estat", o bé "que pretenen difondre una imatge falsejada de la societat espanyola i de l'Estat per soscavar la simpatia i els suports". Diu el ministeri que les noves oficines de Mèxic, l'Argentina i Tunísia faran el mateix i, per això, ja en demana la suspensió.

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, durant una visita al Senat francès, aquest octubre (ACN)


Un any d'enfrontament judicial

El pols entre la Generalitat i el govern de Pedro Sánchez per l'acció exterior va començar ja l'endemà mateix de la reobertura, l'any passat, de les delegacions tancades per l'aplicació del 155.

L'obertura de les delegacions de la Generalitat al Regne Unit, Alemanya, Suïssa, França, els Estats Units i Itàlia es va anunciar el juny del 2018.

Al setembre, el govern espanyol les va recórrer amb l'argument que la Generalitat les va obrir sense demanar informe previ al govern espanyol, que és preceptiu, però no vinculant.

Va començar llavors una ofensiva judicial i amb informes negatius a les diferents tandes d'obertures de delegacions. El Ministeri va demanar el tancament de les oficines de Berlín, Londres i Ginebra, una petició que el Tribunal Superior de Justícia va rebutjar per una qüestió de forma, però el contenciós sobre les delegacions continua obert al TSJC.

Al juliol d'aquest 2019 el govern va aprovar l'anomenat Pla d'Acció Exterior que busca blindar les delegacions davant la justícia i el govern espanyol. A l'agost, l'executiu de Pedro Sánchez va demanar a la Generalitat que derogués el pla.

ARXIVAT A:
Procés catalàJosep BorrellAlfred Bosch
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut