L'Ajuntament de Barcelona va retirar el bust del rei Joan Carles el 2015 (Arxiu CCMA)
L'Ajuntament de Barcelona va retirar el bust del rei Joan Carles el 2015 (Arxiu CCMA)
Barcelona

El Suprem obliga l'Ajuntament de Barcelona a restituir la imatge del rei al saló de plens

El Tribunal Suprem avala la decisió del TSJC de recuperar l'efígie del monarca, sis anys després que retiressin el bust de Joan Carles I

Actualitzat

L'Ajuntament de Barcelona haurà de tornar a posar una imatge del rei, en un "lloc preferent" a la sala de plens, sis anys després d'haver retirat el bust de Joan Carles de Borbó. Ho ha ordenat el Tribunal Suprem, que ha tombat el recurs presentat pel consistori barceloní contra l'ordre del TSJC de tornar a posar la imatge del monarca.

La resolució s'empara en l'article 85.2 del reglament d'organització i funcionament (ROF) de les entitats locals, que obliga tots els consistoris que "estigui present el símbol de la forma política de l'Estat", és a dir a posar l'efígie del rei, en un lloc "preferent on es reuneixi el màxim òrgan", o sigui, la sala de plens.

Aquest reglament es considera norma bàsica i invalida l'article 75.2 del reglament orgànic municipal de barcelona, que diu:

"La representació d'elements simbòlics i institucionals presents amb caràcter permanent al saló de sessions ha de respondre a la singularitat històrica i de capitalitat de Barcelona, i als principis democràtics, de neutralitat religiosa i de catalanitat. La seva aprovació correspon al ple del consell municipal, per un acord adoptat per una majoria de 2/3 dels seus membres."

D'aquesta manera queda confirmada la sentència del TSJC, que va estimar el recurs presentat per la delegació del govern espanyol a Catalunya. L'article havia estat impugnat per l'Advocacia de l'Estat perquè contradeia el ROF. La sentència del TSJC ja va confirmar la sentència prèvia d'un jutjat contenció administratiu de Barcelona, el 2018, a la qual va recórrer el consistori.

 

Si bé l'alt tribunal considera que els ajuntaments poden tenir reglaments propis, no poden contradir la norma bàsica "que desplega per si directament la seva força vinculant". Sense oblidar, afegeix, que "els municipis són, segons l'article 137 de la Constitució, elements de l'organització territorial de l'Estat". I considera que l'anul·lació de l'article no "merma" les competències del consistori, ja que aquesta, la que es refereix als símbols de l'Estat, no li pertany.

El Tribunal Suprem es mostra també d'acord amb el vot particular de la sentència del TSJC que reclama que la norma hauria d'estar recollida formalment com a llei però que de moment, l'article 85.2 del ROF és suficient.

ARXIVAT A:
Tribunal Suprem Ajuntament de BarcelonaMonarquiaFelip VITSJCBorbons
Anar al contingut