Juana Rivas sortint del jutjat l'any 2018 (Jesús Prieto/Europa Press)

El Suprem d'Itàlia ordena repetir el judici que va separar els dos fills de Juana Rivas

Declara nul·la la decisió d'un jutjat de Sardenya que va donar la custòdia de cada fill a un progenitor diferent

RedaccióActualitzat

El Tribunal Suprem d'Itàlia ha donat la raó a Juana Rivas i ha ordenat la repetició del judici per la custòdia dels dos fills perquè entén que es vulneren els drets dels menors, que van quedar separats per la sentència.

El fill petit continua vivint amb el pare, Francesco Arcuri, a Itàlia, amb un règim de visites que només permet a la mare i la família materna visitar-lo en territori italià, mentre que Rivas va aconseguir la custòdia definitiva del fill gran el 2023.

L'equip jurídic espanyol de la mare ha explicat que el Suprem italià ha acceptat el recurs que havia presentat per recuperar la custòdia del fill menor, de manera que ha quedat anul·lada la sentència dictada pel Tribunal d'Apel·lació de Càller, a Sardenya.

La sentència ressalta que en el procediment judicial es van deixar d'aplicar normes internacionals bàsiques per part del tribunal, com són, entre d'altres, el conveni del Consell d'Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra la dona i la violència domèstica i la directiva 2012/29/UE del Parlament Europeu i del Consell de 25 d'octubre del 2012 per la qual s'estableixen normes mínimes sobre els drets, el suport i la protecció de les víctimes de delictes.

També insisteix que la sentència de Càller va vulnerar l'interès superior dels infants, que hauria de ser el criteri fonamental en les decisions sobre custòdies.

El dictamen del Suprem torna ara la causa a la cort de Càller, que haurà de dictar una nova sentència amb una composició de magistrats nova.

Un cas controvertit

Rivas va ser jutjada a Espanya per haver desaparegut el 2017 durant un mes amb els menors per no haver-los d'entregar al pare, la seva exparella, condemnat per maltractament. Finalment, Rivas va lliurar els nens a la Guàrdia Civil, que els va retornar al pare. Poc després, el progenitor va marxar a Itàlia amb els nens.

El judici per la desaparició de Rivas amb els fills es va celebrar el juliol del 2018. Va ser condemnada a cinc anys de presó per dos delictes de sostracció de menors i a sis anys de suspensió de la pàtria potestat. Aviat li van rebaixar la condemna a la meitat. Finalment, el govern espanyol la va indultar parcialment i va sortir de la presó. A canvi de recuperar la pàtria potestat, Rivas va fer 180 dies de treball comunitari.

La denúncia de Rivas contra el seu exmarit per haver maltractat els fills encara continua oberta a Itàlia.

ARXIVAT A:
JudicialMenors
Anar al contingut