Juana Rivas només podrà visitar el fill els caps de setmana i per vacances
Juana Rivas només podrà visitar el fill els caps de setmana i per vacances (Europa Press/Jesús Prieto)

La justícia italiana nega a Juana Rivas la custòdia del seu fill petit

El jutge acusa la mare d'induir el menor a fer "acusacions falses contra el pare" i li impedeix que se l'endugui de l'illa de Sardenya

Juana Rivas no tindrà la custòdia del seu fill petit ni el podrà treure de l'illa de Sardenya. La justícia italiana ha decidit denegar-li la petició i l'acusa d'induir el menor a fer "acusacions falses contra el pare". En canvi, la mare manté la custòdia del fill gran. Rivas va desaparèixer un mes amb els fills l'any 2017 per evitar entregar-los a l'exparella, a qui acusa de maltractaments.

El Tribunal d'Apel·lació de la ciutat italiana de Càller ha tombat la petició de Rivas, que volia la custòdia del petit dels seus dos fills.

El nen, de 9 anys, s'haurà de quedar a Sardenya amb el pare, Francesco Arcuri, tot i que ella el podrà visitar. El fill gran, de 17 anys, queda sota la custòdia de Juana Rivas a Espanya.

La mare podrà visitar el fill petit durant els caps de setmana un cop acabi l'escola els divendres, per les vacances de Nadal i per les vacances escolars en anys alterns. Aquesta pròxima Setmana Santa, especifica la sentència, el nen s'haurà de quedar amb el pare.

A l'estiu, Juana Rivas podrà acollir el nen durant 15 dies consecutius abans de la primera meitat del mes de juliol i 15 dies més la primera meitat del mes d'agost, llevat que les parts acordin un altre repartiment.


Acusa la mare d'induir el fill a mentir

El jutge ha ordenat als Serveis Socials de Carloforte, on viu el pare, que analitzin les condicions del nen després que hagi passat un temps amb la mare.

La sentència recull un informe del 2022 que indica que el nen va canviar la seva versió de la relació amb la mare. En una trobada amb personal psicològic, quan va tornar de les vacances d'estiu a Espanya amb la mare, el menor va dir que ella i el germà gran l'havien induït a mentir sobre els maltractaments.

Set anys de batalla per la custòdia

La batalla per la custòdia dels fills fa anys que dura. Es va fer especialment conegut després que la mare va abandonar Itàlia amb els dos fills al·legant tard maltractaments físics i psicològics per part d'Arcuri.

L'italià Francesco Arcuri havia estat condemnat per maltractaments uns anys abans.

Rivas es va negar a tornar a Itàlia amb els menors i els va inscriure en una escola de Maracena, a Granada, per al curs 2016-2017.

El juny del 2017, el pare va obtenir a Càller, a Itàlia, la guarda i custòdia provisional dels nens. La justícia espanyola va ordenar que els nens havien de tornar amb el pare. Rivas no va fer cas d'aquesta resolució i va marxar amb els nens.

En no presentar-se amb els nens, el jutjat número 2 de Granada va ordenar la detenció de Rivas. Una setmana més tard, Rivas sí que va lliurar els nens a la Guàrdia Civil, que va entregar-los al pare.

Juana Rivas, a Granada, el dia que va anar a recollir la sentència, el 2018
Juana Rivas, a Granada, el dia que va anar a recollir la sentència, el 2018 (Europa Press/Jesús Prieto)

El judici per la desaparició de Rivas amb els fills es va fer el juliol del 2018. Va ser condemnada a cinc anys de presó per dos delictes de sostracció de menors i a sis anys de suspensió de la pàtria potestat.

El 2021, el govern espanyol va indultar parcialment la mare. Ara fa un any va sortir de la presó i continua la seva lluita per recuperar els fills.

ARXIVAT A:
JudicialMenors
Anar al contingut