Fidels hindús celebren la decisió del Suprem a l'exterior de la seu de l'alt tribunal (Reuters/Adnan Abidi)

El Suprem de l'Índia ordena construir un temple hindú on hi havia una mesquita

La sentència de l'alt tribunal resol gairebé set dècades de disputes entre hinduistes i musulmans per un terreny sagrat

Juli Rodés AlmerActualitzat

Esperada resolució del Tribunal Suprem de l'Índia, aquest dissabte, sobre un terreny sagrat de la ciutat d'Ayhodhya, al nord-est del país. Estava en el centre d'una disputa entre la comunitat hindú i la musulmana.

Els cinc magistrats del tribunal han decidit, per unanimitat, que el govern central hi ha de promoure la construcció d'un temple dedicat al déu hindú Ram.

Els hinduistes creuen que Ram va néixer en aquest lloc, però els musulmans consideren que ells tenen dret sobre el terreny perquè durant més de quatre segles i mig, des del 1528 fins al 1992, s'hi aixecava la mesquita de Babri.

El temple va ser destruït per un grup de fanàtics hinduistes, fet que va fer esclatar uns enfrontaments que van causar 2.000 morts, la majoria dels quals musulmans.

 

Fidels hindús encenen llànties d'oli en un temple després de conèixer la sentència del Suprem indi (Reuters/Danish Siddiqui)

 

El Suprem indi no ha concedit la propietat de terreny a cap de les dues parts, perquè considera que no han pogut acreditar-ne la propietat amb cap document. Per això, l'ha cedit en fideïcomís al govern central.

El terreny en disputa té una superfície d'una mica més d'una hectàrea (semblant a la superfície d'un camp de futbol).

 

Fidels musulmans fan una pregària el dia abans de fer-se pública la sentència (Reuters/Amit Dave)

 

La resolució, de més de mil folis, tot i ser favorable al la comunitat hinduista, també reconeix que els musulmans van ser víctimes d'un acte "contrari a l'estat de dret", i ordena "assegurar-se que l'error comès ha de ser esmenat".

En aquest sentit, ordena al govern indi i al de l'estat d'Uttar Pradesh cedir a la comunitat musulmana, també a Ayhodhya, un terreny de dues hectàrees, el doble de superfície de la que estava en disputa, per construir-hi una mesquita.

 

El primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, aquest dilluns en una cimera a Bangkok (Reuters/Chalinee Thirasupa)

 

El primer ministre de l'Índia, Narendra Modi, ha fet una crida, en una entrevista a la televisió, a una "nova Índia" lliure d'odi.

"La decisió d'avui del Tribunal Suprem ha donat a la nació el missatge que fins i tot el problema més difícil de tots es pot resoldre dins l'àmbit de la Constitució i dins dels límits del sistema judicial."


Abans, en un missatge a la xarxa social Twitter, Modi ha dit que el veredicte "no s'hauria de veure com una victòria o una derrota per a ningú". El missatge acaba desitjant "que la pau i l'harmonia prevalguin".

 

 

La sentència serà segurament vista, per alguns, com una victòria per al partit Bharatiya Janata Party (BJP) de Modi i per als seus seguidors.

El contenciós sobre el terreny d'Ayhodhya té gairebé set dècades d'antiguitat, i es temia que la publicació de la sentència causés aldarulls.

Per evitar-ho s'havien desplegat 4.500 agents de les forces de seguretat d'Uttar Pradesh, i 45 companyies de policia enviades pel govern central.

 

Desplegament de forces de seguretat a Ayodhya, en previsió d'aldarulls (Reuters/Danish Siddiqui)

 

Al final, però, les dues comunitats han fet cas a les crides de no celebrar ni protestar després de saber la resolució, i la jornada ha transcorregut sense incidents.

Només un petit grup d'hinduistes han celebrat la decisió judicial a l'exterior de la seu del Tribunal Suprem.

L'hinduisme és la religió majoritària entre els 1.300 milions d'habitants de l'Índia, mentre que els musulmans en són un 14 per cent.

ARXIVAT A:
Religió
Anar al contingut