Madrid

El Suprem condemna Atutxa per no haver dissolt Sozialista Abertzaleak

El Tribunal Suprem ha condemnat l'expresident del Parlament basc, Juan María Atutxa, a penes d'una multa i d'inhabilitació per no haver dissolt el grup de Sozialista Abertzaleak a la cambra de Vitòria. La sala penal del Suprem ha considerat Atutxa culpable d'un delicte de desobediència a l'autoritat judicial. Juntament amb Atutxa, també han estat condemnats els exmembres de la mesa del Parlament basc Kontxi Bilbao i Gorka Knörr. El veredicte del Suprem, que s'ha difós aquest dilluns a la nit, dóna la raó al recurs que el sindicat Manos Limpias va presentar contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia del País Basc d'absoldre els tres acusats. Atutxa, Bilbao i Knörr sabran els pròxims dies el contingut exacte de la sentència, és a dir, la multa i el període d'inhabilitació que els ha imposat el Suprem.

Actualitzat
El Tribunal Suprem ha aprovat per majoria castigar l'actuació del Parlament encapçalat per Atutxa de no haver dissolt el grup de Sozialista Abertzaleak l'any 2003. Alehores, el líder dels parlamentaris de l'esquerra abertzale era Arnaldo Otegi. El Tribunal Superior de Justícia del País Basc va absoldre dues vegades Atutxa del mateix cas. Primer va ser el 2004 i gràcies a la immunitat parlamentària. La segona vegada va ser amb l'argument que ni l'expresident parlamentari ni els exmembres de la mesa havien trobat la manera –la fórmula reglamentària- de dissoldre el grup.

Finalment, però, el Suprem ha revocat la sentència a patir del recurs del sindicat Manos Limpias que ha mantingut l'acusació contra ell fins al final. Manos Limpias, que tot i anomenar-se Sindicat de Funcionaris no té representació en cap centre de treball, té com a màxim responsable l'exdirigent d'extrema dreta Miguel Bernard.

La principal perjudicada en el cas és Kontxi Bilbao, actual diputada al Parlament basc per Ezker Batua-Izquierda Unida i funcionària en excedència de l'Ajuntament de Vitòria, que podria perdre el lloc de treball. Tant Atutxa com Knörr es van retirar de la vida política i ara treballen al sector privat. Atutxa presideix la fundació Sabino Arana, i Knörr, exdirigent d'Eusko Alkartasuna, viu a Barcelona.
Anar al contingut