La seu a Madrid de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (Europa Press)
La seu a Madrid de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (Europa Press)

El Suprem anul·la multes milionàries a Repsol i Cepsa perquè el procediment va caducar

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència va multar el 2015 les dues petrolieres en considerar que havien arribat a acords de coordinació i pactes de no agressió

Redacció/Agències

El Tribunal Suprem ha anul·lat dues sancions que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) havia imposat a Repsol i Cepsa perquè el procediment va caducar.

L'any 2015, la CNMC va multar amb 20 milions d'euros Repsol i amb 10 milions Cepsa en considerar que les dues multinacionals havien arribat a acords de coordinació, pactes de no agressió i intercanvis d'informació estratègica entre estacions de servei entre els anys 2011 i 2013.

La sala contenciosa administrativa del Suprem, però, estima el recurs de les dues companyies, que al·legaven que es van excedir els 18 mesos de procés sancionador que fixa la llei de defensa de la competència.

Estació de servei de Repsol
Estació de servei de Repsol (Europa Press/Ricardo Rubio)

En apreciar la "caducitat del procediment", el Suprem ha deixat les sancions sense efecte. D'aquesta manera, les dues empreses se salven de les multes per un error formal.

Els 18 mesos són el termini establert per finalitzar el procediment des de la data d'incoació de l'expedient, comptant els 26 dies que va estar suspès per al tràmit de remissió d'informació a la Comissió Europea.

Segons el Suprem, un cop declarada la caducitat del procediment és "innecessari" entrar en la resta d'arguments que plantejaven les dues companyies contra els acords i arguments de la CNMC, segons apunta el Suprem en un comunicat.

Una gasolinera Cepsa
Una gasolinera Cepsa (Europa Press)

Anul·lades les sentències de l'Audiència Nacional

Les sentències del Suprem també anul·len les que havia dictat prèviament l'Audiència Nacional, que consideraven que els procediments no haiven caducat.

Tanmateix, l'Audiència Nacional estimava part dels recursos de Repsol i Cepsa en creure que s'havien de calcular prenent en consideració el volum de negoci del 2014, i no el del 2013, com s'havia fet.

 

ARXIVAT A:
Delictes econòmicsTribunal Suprem
Anar al contingut