El síndic recomana a la Generalitat retirar els llaços grocs en període electoral
Llaç groc al Palau de la Generalitat
Barcelona

El síndic recomana a la Generalitat retirar els llaços grocs en el període electoral

El síndic remarca que "es tracta d'una mesura temporal i que només ha de tenir vigència durant el període electoral"

Actualitzat

El síndic de greuges demana a la Generalitat que, "de forma excepcional", retiri els llaços grocs i les estelades que hi ha en edificis públics per mantenir la neutralitat política.

Rafel Ribó ha apuntat que aquesta retirada és "una mesura temporal" que "només ha de tenir vigència durant el període electoral", és a dir, entre que es convoquen les eleccions i es fan.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va encarregar un informe jurídic al síndic sobre la presència de llaços grocs en edificis públics, després que la Junta Electoral Central donés dilluns 24 hores per retirar-los.

Aquest requeriment de la Junta Electoral era el segon: una setmana abans ja havia donat un ultimàtum de 48 hores per retirar-los, al qual Torra havia recorregut demanant una "reconsideració".

 

El síndic de greuges, durant la compareixença d'aquest dimecres


Rafel Ribó ha comparegut aquest dimecres a la tarda per explicar la seva decisió, emparada en una resolució del mateix síndic del mes de setembre de l'any passat:

 

"Nosaltres coincidim amb la Junta que, durant el període electoral, als edificis institucionals cal mantenir la neutralitat política i, per tant, s'han d'abstenir de col·locar aquesta simbologia a les façanes dels edificis públics. I el síndic suggereix a la Generalitat prendre les mesures oportunes per complir amb el que diu la Junta Electoral Central."

 

El síndic de greuges ha recalcat que aquesta mesura s'ha de cenyir només al període electoral i que durant la resta de l'any ha de prevaler la llibertat d'expressió a l'espai públic com a dret fonamental.

 

 

Torra podria ser sancionat encara que retiri el llaç


Si el president de la Generalitat fa cas de la recomanació del síndic de greuges i ordena retirar els llaços dels edificis del govern, això no implicarà automàticament que la Junta Electoral Central tanqui el cas.

Tècnicament, el termini donat per la JEC per retirar els símbols es va acabar aquest dimarts i, per tant, podria sancionar Torra encara que el president ordenés la retirada dels llaços i les pancartes en les pròximes hores.

Ara, la Junta ha de decidir si deriva el cas a la Fiscalia o demana un nou informe a la delegació del govern espanyol a Catalunya per confirmar si els llaços s'han retirat.

 

 

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions 28AProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut