Madrid

El segon de Montoro admet que no hi ha proves de malversació per l'1-O

A preguntes de la fiscal, Felipe Martínez Rico ha suggerit que la Generalitat podria haver "eludit" el control d'Hisenda

Josep Maria CampsActualitzat

Aquest dimarts ha començat la sisena setmana del judici contra els líders del procés independentista acusats de rebel·lió amb la declaració de Felipe Martínez Rico, exsubsecretari d'Hisenda de Cristóbal Montoro. El seu testimoni l'ha demanat la Fiscalia, amb l'objectiu de provar que hi va haver malversació en l'1-O.

La fiscal Consuelo Madrigal ha interrogat Martínez sobre el control que exercia el Ministeri d'Hisenda sobre els comptes de la Generalitat. El testimoni ha explicat que el novembre del 2015, just després de la declaració del 9N al Parlament, es van establir mesures addicionals de control perquè, ha afirmat, hi havia "motiu econòmic" per fer-ho.


Les mesures addicionals d'Hisenda

Aquestes mesures eren el pagament directe als creditors de la Generalitat i la verificació que es destinaven de manera prioritària els diners del finançament de l'Estat als serveis públics.

Una tercera mesura era l'exigència d'un certificat mensual amb informació de la despesa amb molt nivell de detall. Aquesta exigència es va convertir en setmanal el juliol del 2017.

Segons Martínez, el ministeri ho va canviar perquè havien detectat una partida que havia vulnerat una sentència del Tribunal Constitucional contra el referèndum.

La fiscal Consuelo Madrigal, aquest dimarts, interrogant Felipe Martínez al Tribunal Suprem

"Una contractació irregular quedaria al marge del control"

Madrigal li ha preguntat a Martínez si el govern de la Generalitat podria haver "eludit" tots aquests controls, i el testimoni ha vingut a dir que sí:

Martínez Rico: "Aquests certificats arriben fins on arriben i tenen els límits que tenen, que són els propis d'estar centrat en una activitat de control financer i pressupostari. La realitat material és molt més complexa, i els certificats es limitaven exclusivament a temes financers pressupostaris.

Madrigal: "En altres paraules: Una contractació irregular podria haver eludit el control que aquestes mesures imposaven."

Martínez Rico: "Una contractació irregular, contrària a les pautes de la llei de contracte del sector públic és irregular en qualsevol cas; amb certificat o sense certificat. És irregular, i quedaria al marge del control."

 

 

El torn dels agents dels escorcolls del 20S

Després de Martínez havia de declarar David Badal, tècnic administratiu de la Conselleria de Treball i gestor del programa GEEC (Gestor Electrònic d'Expedients de Contractació), a petició de l'Advocacia de l'Estat i de la defensa de Dolors Bassa, però el seu testimoni s'ha ajornat per problemes d'agenda.

Poc abans de les 11.00 han començat a declarar agents de la Guàrdia Civil relacionats amb els escorcolls del 20 de setembre del 2017 i els que van revisar els correus electrònics intervinguts als processats previs a l'1-O, que actuaven per ordre del jutjat número 13 de Barcelona.

ARXIVAT A:
Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut