El risc de rebrot dobla el de fa una setmana i la velocitat de contagi continua pujant

L'augment de casos dels últims dies encara no s'ha traslladat als hospitals, que tenen 27 pacients menys a planta i 15 menys a l'UCI

RedaccióActualitzat

La velocitat de contagi puja una dècima més a Catalunya i se situa en l'1,51. Cada dues persones amb coronavirus contagien tres persones més, una xifra que no es veia des del 24 d'octubre.

Així ho mostren les dades que ha fet públiques el Departament de Salut, que confirmen 2.347 nous contagiats i 33 morts més. L'augment de casos dels últims dies encara no s'ha traslladat als hospitals, que tenen 27 pacients menys a planta i 15 menys a l'UCI. Ara hi ha 1.520 persones ingressades, 329 en estat greu.
 

 

 

 

Aquest augment de contagis es trasllada en un augment significatiu del risc de rebrot, que ja és de 336 punts, 34 més que ahir. Això és el doble que fa tot just una setmana.

Pel que fa a l'índex de positius per cada 100 mil habitants, les últimes dues setmanes també puja 10 punts i ja és de 239 punts.
 

 


Mitjans de gener, moment complicat

Des del Grup de Recerca en Biologia Computacional de la Universitat Politècnica de Catalunya, BIOCOM-SC, alerten de l'augment de contagis a les portes de les festes de Nadal i recomanen als catalans ser més restrictius que el que marquen les mesures aprovades pel govern.

En una entrevista al canal 3/24, el biofísic Daniel López Codina recomana posposar les celebracions de Nadal: "Celebrem el Nadal per Sant Joan". López Codina argumenta que "estem en un tercer creixement, és un fet descriptiu". Apunta que les festes són un risc i preveu que el moment més complicat arribarà a mitjans de gener.
 

1.000 grups escolars confinats

El primer trimestre del curs acabarà aquest dilluns amb més de mil grups escolars confinats. El darrer balanç del Departament d'Educació en suma un centenar més a les xifres actuals. Això representa un 1,5 per cent del total de grups d'alumnes que hi ha a Catalunya.

Actualment hi ha prop de 26.000 persones confinades, un miler de les quals docents i altre tipus de personal. Hi ha 650 centres catalans amb almenys un grup confinat.
 


Noves mesures

En aquest context d'empitjorament dels indicadors, el govern ha anunciat noves mesures que entraran en vigor dilluns.

Aquestes són les principals restriccions:

- La restauració només podrà obrir en les franges d'esmorzar, de dos quarts de vuit a dos quarts de deu, i de dinar, de la una del migdia a dos quarts de quatre. De les set a les deu del vespre poden servir menjar per endur-se. Els aforaments es mantenen.

- Els centres comercials continuen oberts, però la restauració i els gimnasos que hi hagi a l'interior hauran de tancar. Les activitats culturals i els centres de culte mantenen l'aforament.

- Pel que fa a la mobilitat, fins al 8 de gener estarà vigent el límit comarcal durant tots els dies de la setmana. Es permet, però, que la bombolla de convivència es desplaci per anar a casa d'uns familiars, a la segona residència o a un allotjament hoteler de vacances.

- Catalunya manté el perímetre tancat, però s'hi podrà entrar i sortir si es visita un familiar o gent propera.

  - Les reunions socials es restringeixen a sis persones. Deu en el cas dels dies festius. De dues bombolles.

Tot plegat mesures que han aixecat crítiques contundents des de l'àmbit sanitari i científic. Coincideixen que són clarament insuficients, poc concretes i perilloses de cara a una tercera onada que, avisen, podria ser pitjor que la primera.
 

El govern anuncia una campanya de multes als infractors i diu que els Mossos vigilaran i sancionaran encara més.

ARXIVAT A:
Coronavirus Nadal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut