Els tres acusats d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient per un vessament de puris a Arbeca, en el primer dia de judici a l…
Els tres acusats d'un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient per un vessament de puris a Arbeca, en el primer dia de judici a l'Audiència de Lleida. Imatge del 30 de maig de 2019. (Horitzontal)

El ramader i el titular de la granja que va vessar purins al Canal d'Urgell a Arbeca es culpen mútuament

ACN Lleida.-El ramader i el titular de la granja d'Arbeca (Garrigues) que va vessar 20.000 litres de purins al Canal d'Urgell s'han culpat mútuament dels fets, ocorreguts el 29 de setembre de 2015, en el judici que ha començat aquest dijous a l'Audiència de Lleida. Segons la fiscalia, la granja no tenia la llicència en vigor i comptava amb un volum d'animals vius superior als permesos per la seva capacitat. La fiscalia considera que són responsables del vessament tant el ramader com el titular de la granja i també el responsable de l'empresa integradora, Josep G., que entrava porcs a la granja pel seu engreix. El ministeri públic demana sis anys i quatre mesos de presó per a cadascun per un delicte contra els recursos naturals i el medi ambient. L'acusació particular en demana dos i les defenses l'absolució.

El titular de la granja, David S., ha declarat que ell es dedica a la construcció i que la granja era del seu pare, ara difunt. Ha afegit que a començaments del 2015, com que el seu pare no es podia fer càrrec de la granja, van acordar que la gestionés el ramader Josep G, amb qui van acordar repartir-se el 50% de les despeses i els ingressos en un contracte verbal de lloguer. "L'únic que vaig fer va ser posar la meva societat per ajudar una mica a mons pares amb la seva pensió. Actuava com a persona jurídica", ha dit. Durant la seva declaració ha assegurat que es va limitar a ensenyar-li i donar-li la documentació de la granja a Ramon S i que havia de ser el ramader qui s'encarregués de la supervisió i funcionament de les instal·lacions. "No sé res més: ni quan van entrar els animals, ni si tenia la llicència en vigor, ni quants porcs va entrar". "No en tinc ni idea", ha repetit.Ramon S., en canvi, ha declarat que ell es limitava a la cura dels animals i que els assumptes relacionats amb llicències o retirada de purins, corresponien al propietari o, en aquest cas, al seu fill, David S. Entén que el funcionament correcte de l'explotació ho havia de fer el propietari de les instal·lacions. "Jo no vaig comprovar cap permís; és responsabilitat del propietari, ha dit Ramon S. Jo només treballava allà per cuidar els animals, ha declarat. El ramader ha reconegut que a vegades el nivell de purins era alt i que trucava a l'empresa que els havia de retirar perquè ho fessin, però a vegades no venien i ell avisava a David S. A més, ha assegurat que li va comentar a David S. que la capacitat dels dipòsits era molt justa però que li va dir que de moment "anava tirant".Segons fiscalia, tot i que l'explotació tenia capacitat per a 810 porcs en el moment dels fets n'hi havia 1.400. El vessament va tenir lloc la matinada del 29 de setembre de 2015, quan els purins van sortir de forma incontrolada d'una nau on estaven emmagatzemats de forma il·legal. Allí hi havia un tub de pressió que va expulsar una gran qualitat de purins per culpa de l'excés d'aquesta substància que havia sobrepassat el límit de la nau que tenia una funció de dipòsit. A causa del vessament, la Comunitat General de Regants dels Canals d'Urgell va haver de buidar el canal sense poder aprofitar els 20.0654 metres cúbics d'aigua que hi havia en aquell moment emmagatzemats per abastir d'aigua de boca al municipi d'Arbeca. Així mateix va ser necessari portar a terme una neteja intensiva del dipòsit afectat i reomplir-lo novament amb el mateix volum d'aigua. Tot plegat va suposar un cost de prop de 7.000 euros a la comunitat. És per això que la fiscalia, a més de les penes de presó demana als acusats una indemnització de 18.000 euros així com els 7.000 euros que va costar a la comunitat de regants netejar el canal.

Anar al contingut