La sequera farà que el preu del raïm s'encareixi aquesta campanya de Nadal
La sequera farà que el preu del raïm s'encareixi aquesta campanya de Nadal (ACN/Caterina Tallón)

El raïm i el cabrit, més cars: com ens afectarà la sequera a la butxaca aquest Nadal

Alguns productes s'encariran aquesta campanya de Nadal per culpa de la sequera, mentre que d'altres com el marisc congelat i la vedella baixaran de preu

RedaccióActualitzat

Els majoristes de Mercabarna preveuen distribuir prop de 103.000 tones de productes, sobretot frescos, entre fruita i hortalissa, peix i marisc, i carn i aviram durant la campanya de Nadal d'aquest any, fet que suposaria igualar el volum de vendes del desembre del 2022.

Els responsables dels gremis d'alimentació han constatat que els preus es contenen respecte al 2022, encara que alguns productes afectats per la sequera s'encariran més. És el cas, per exemple, del raïm, que es dispararà de preu.

"Aquest Nadal i el de l'any passat seran molt semblants en qüestió d'oferta de producte, de preus i de volum de quilos", ha assegurat el vicepresident de l'Associació d'Empreses Majoristes de Mercabarna, Jaume Flores, en la tradicional presentació nadalenca dels majoristes d'aliments frescos de Mercabarna.

L'últim any, ha explicat Flores, hi ha hagut una "tempesta de preus" per falta de producte, encara que a partir de l'octubre s'ha "normalitzat" la situació al sector alimentari.

"Seguim preocupats per la inflació, però amb el respir que ens han donat les dades recents de l'IPC sobre aliments frescos."

El Gremi de Majoristes del Peix assegura que el producte mantindrà els preus durant aquest Nadal
El sector del peix assegura que el producte mantindrà els preus durant aquest Nadal (EFE/Marta Pérez)

Carns i peixos mantenen preus

El portaveu del sector carni a Mercabarna, Martí Colomer, ha augurat una campanya estable respecte a la del 2022 i ha dit que les oportunitats d'aquest any són la vedella, que ha mantingut preus els últims dotze mesos, o el filet, que baixa fins a un 10%.

El cabrit, en canvi, ha patit molt la manca d'aliments derivats de la sequera, cosa que ha provocat menys naixements i una falta de producte aquest Nadal, amb el consegüent encariment dels preus. L'alternativa, ha proposat Colomer, és substituir el cabrit per xai.

Pel que fa als peixos i mariscs, el producte congelat i l'oferta d'aqüicultura es perfilen com l'alternativa econòmica per estalviar en la cistella nadalenca, tot i que la distribució majorista ha intentat mantenir els preus malgrat la inflació.

El president del Gremi de Majoristes del Peix de Mercabarna, Àngel Máñez, ha explicat que "si bé en origen el peix i el marisc han apujat preus, la distribució ha ajustat marges" per poder mantenir els preus al consumidor.

"El peix i el marisc ja són cars durant tot l'any i, si els apugem més, deixarem de vendre. Volem donar un bon servei i producte als nostres clients."

L'orada de cultiu, el llobarro d'aqüicultura, el bacallà salvatge i el salmó fresc són més barats que fa un any, mentre que l'orada salvatge, el llobarro salvatge, el lluç nacional o el calamar mantenen preus, informa el gremi.

La sequera dispara el preu del raïm

Segons el sector de les fruites i hortalisses, la pinya tropical serà una de les protagonistes a les taules nadalenques, així com els cítrics o els fruits vermells.

El gran perjudicat, però, serà el raïm. "Tots som conscients que tenim un problema de sequera a la Mediterrània i això ha afectat el raïm", explica Flores.

"Els tres principals productors europeus de raïm són Grècia, Itàlia i Espanya, que es troben amb el problema de la sequera. Això n'ha afectat la producció, i la falta de producte ha fet apujar el preu."

A més, altres països exportadors d'aquesta fruita, com el Perú i Xile, també viuen en un entorn de sequera, cosa que ha fet que la producció en aquests indrets s'hagi quedat en prop del 50% respecte a les xifres d'una temporada habitual.

"Hi haurà raïm per a tothom la nit de Cap d'Any, però tot indica que el preu serà molt més car", ha assegurat Flores.

Els cítrics o els fruits vermells seran els protagonistes de les taules nadalenques
Els cítrics o els fruits vermells seran els protagonistes de les taules nadalenques (ACN/Caterina Tallón)
ARXIVAT A:
SequeraAlimentacióNadal
Anar al contingut