Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar encaixen les mans
Pedro Sánchez i Andoni Ortuzar han signat l'acord aquest divendres al migdia (EFE/ Fernando Villar)

Sánchez s'assegura la investidura amb els acords amb el PNB i Coalició Canària

El pacte entre el PSOE i el PNB garanteix el traspàs al País Basc de totes les competències pendents, ha explicat Andoni Ortuzar després de signar-lo

RedaccióActualitzat

El PSOE i el PNB han tancat l'acord d'investidura. El mateix Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, i Andoni Ortuzar, president dels nacionalistes bascos, l'han signat aquest migdia a la biblioteca del Congrés dels Diputats.

El pacte garanteix el traspàs al País Basc de totes les competències pendents, ha explicat Ortuzar. "Totes dues parts acceptem negociar sobre el reconeixement nacional d'Euskadi, la salvaguarda de les competències basques i un sistema de garanties basat en la bilateralitat i el règim foral", ha dit.

Aquest divendres, els socialistes han tancat un altre acord, amb Coalició Canària. La seva única diputada, Cristina Valido, votarà també a favor de la investidura de Sánchez. 

Amb aquests pactes, anunciats l'endemà de l'acord amb Junts, Sánchez ja suma la majoria necessària per ser novament president del govern espanyol. 

En principi, té garantits 179 vots. A banda dels 121 diputats i diputades socialistes, compta amb els 31 vots de Sumar --el primer grup amb qui el PSOE va tancar un acord--, els 7 d'ERC --amb qui va pactar la setmana passada--, els 7 de Junts, els 6 d'EH Bildu, el vot del BNG i, ara també, els 5 vots del PNB i el de la diputada de Coalició Canària.

S'han ajuntat tots els partits per evitar un govern que pogués estar liderat per la dreta i l'extrema dreta, que es quedaran sols a la banda del no amb 171 vots
 

 


Podem consultarà a les bases el suport a Sánchez

Dins de Sumar, hi hauria els 5 diputats i diputades de Podem. El sentit del seu vot, però, es decidirà en una consulta a les bases del partit. Els inscrits hauran de votar entre dissabte i dimarts de la setmana que ve si han de donar aquests 5 vots a la investidura de Sánchez o no. 

La líder de Podem, Ione Belarra, ha demanat votar-hi a favor malgrat que ha criticat el PSOE. Diu que s'"equivoca menyspreant" el seu partit en renunciar a forjar un acord programàtic o de govern amb ells, al marge de Sumar.

Tot apunta que el debat d'investidura serà la setmana que ve i que el candidat socialista sortirà elegit en primera votació per majoria absoluta. Les dates més probables són o bé dimarts i dimecres o bé dimecres i dijous.

Abans, en principi, s'hauria de registrar al Congrés la llei d'amnistia pactada amb els partits independentistes i que hauria d'incloure la signatura de tots els grups que hi donen suport. 
 

García-Page carrega contra el pacte amb Junts

Justament, sobre l'amnistia, s'ha pronunciat aquest divendres el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, carregant específicament en contra del pacte entre el PSOE i Junts. 

"Ahir vaig veure molta necessitat. D'una banda, de governar i de l'altra, de deslliurar-se de la presó", ha afirmat en una intervenció a Ciudad Real, en què ha afegit que en l'acord signat es recull un "relat fals", en què no figura que Carles Puigdemont "és el culpable, no la víctima", ha dit.

D'altra banda, aquest divendres hi ha hagut reunió de la cúpula dels populars, extraordinària, per coordinar una estratègia l'endemà del pacte.

Hi ha barons del PP que demanen forçar una reunió de la conferència de presidents, sense convocatòria del govern. És possible si més de deu presidents autonòmics --i el PP en té tretze-- ho demanen. 

A banda, hi ha la mobilització al carrer, amb les manifestacions previstes diumenge a totes les capitals de província espanyola. Insisteixen des del PP que han de ser pacífiques. 

També rebutgen el concepte de lawfare recollit en la llei d'amnistia. Entre altres coses, segons la número dos popular, Cuca Gamarra, perquè s'assumeix que "els jutges a Espanya tenen motivacions polítiques i que han estat perseguint injustament delinqüents".
 

 

ARXIVAT A:
InvestiduraPSOEPedro SánchezPNB
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut