El PSC es planteja aparcar la immersió lingüística per primer cop
Imatge d'arxiu d'una alumna (ACN)

El PSC es planteja aparcar la immersió lingüística per primer cop

Fonts socialistes neguen que apostar per un model alternatiu plurilingüe suposi abandonar la immersió

RedaccióActualitzat

El PSC podria deixar d'apostar per la immersió lingüística, com ha fet fins ara, en el congrés que celebrarà d'aquí quinze dies. La ponència, que se sotmetrà a votació, proposa un model plurilingüe a l'escola que s'adapti a la realitat de cada centre, de manera que es facin més hores de castellà en les zones de predomini catalanoparlant.

El text assegura que els nacionalismes han instrumentalitzat de manera partidista la llengua, i que això provoca un risc de divisió social. Fonts del PSC neguen que això suposi abandonar la immersió i diuen que el que proposen és flexibilitzar el model.

 

Com ho argumenta?

Segons el PSC, el pacte de convivència en matèria lingüística s'ha trencat, perquè el procés independentista ha associat el català a la seva causa i n'ha fet un ús partidista.

"A la societat catalana hi ha hagut, les darreres dècades, un pacte de convivència en matèria lingüística que s'ha trencat per l'instrumentalització que han fet els nacionalismes de la llengua, pel procés independentista, que ha associat el català a la seva causa, i per una utilització partidista al voltant del seu ús, especialment a l'escola."

"Farem de la diversitat lingüística a Catalunya un actiu, defensant el català i el castellà a través d'un model plurilingüe a l'escola amb la flexibilitat que la realitat sociolingüística present al nostre país exigeix."

 

Per això es compromet a fer tot el possible per evitar la confrontació entre llengües, i perquè hi hagi una convivència efectiva entre el castellà i el català. En matèria lingüística, també es compromet a promoure el reconeixement del plurilingüisme a tot l'Estat.

"Promourem en l'àmbit estatal el reconeixement i preservació del plurilingüisme, articulant la defensa de totes les llengües oficials i el reconeixement de la riquesa lingüística a tot Espanya, per garantir el dret de tothom a parlar la seva llengua i l'obligació de les administracions de garantir els drets dels parlants i promoure el coneixement i reconeixement de la diversitat lingüística a tot el territori."

 

 

En aquest document programàtic, el PSC també defensa el reconeixement de Catalunya com a nació i Espanya com un estat plurinacional. I per solucionar la crisi catalana, manté l'aposta pel federalisme i defensa que qualsevol solució passa per la via del diàleg, la negociació i el pacte dins de la legalitat.

En el 14è Congrés del PSC, es reelegirà Miquel Iceta com a primer secretari del partit.

 

Crítiques a aquest plantejament del PSC

L'exconseller d'Educació, el republicà Ernest Maragall, ha carregat contra els socialistes. Afirma que el PSC abandona l'últim vestigi de catalanisme progressista i que adopta el programa de Ciutadans.

Des de la Plataforma per la Llengua critiquen que els socialistes identifiquin el català amb l'independentisme i recorden la necessitat de seguir protegint la llengua.

Òscar Escudé, president Plataforma per la Llengua:

"El que no ens agrada gens és que s'hagi identificat la llengua amb l'independentisme. Insistim en això: la llengua que encara té mancances avui. Els catalans que encara no tenim els mateixos drets que els altres som els parlants de català"


Elisenda Paluzié, presidenta ANC:

"Aquesta qüestió de la llengua com a nucli de cohesió de la societat catalana i com a element unificador d'aquesta societat, d'aquesta cultura. Nosaltres confiem que el congrés del PSC no ho trenqui"

Els socialistes diuen que la seva proposta s'allunya de la de Cs i el PP perquè no pretenen establir una proporcionalitat entre les llengües.

ARXIVAT A:
Educació Català
Anar al contingut