Riad

L'Aràbia Saudita tanca el cas Khashoggi anul·lant les penes de mort als condemnats

L'ONU qualifica de "paròdia" el procés judicial i la promesa del periodista assassinat el considera una "completa burla"

RedaccióActualitzat

Els vuits condemnats a l'Aràbia Saudita per l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi han vist commutada la pena de mort per la de presó.

Menys de dos anys després dels fets, un tribunal de Riad ha anunciat que anul·la la pena capital, un gest possible després del perdó dels fills del periodista, que se sospita que va ser esquarterat al consolat de l'Aràbia Saudita a Istanbul.

La Fiscalia General saudita ha anunciat una sentència de 20 anys de presó per a cinc dels condemnats, de 10 anys per a un altre i de 7 per als dos restants. Aquests tres últims van ser considerats culpables d'encobriment. No s'ha difós el nom de cap dels condemnats.

El cas va minar la imatge internacional de la monarquia saudita i, en especial, del príncep hereu Mohamed bin Salman.

Riad tanca el cas Khashoggi anul·lant les penes de mort als 8 condemnats
Mohamed bin Salman i Jamal Khashoggi (Reuters/EFE)

 

Tant un assessor seu, Saud al Qahtani, com el subdirector dels serveis secrets saudites, Ahmed Asiri, van sortir exonerats del judici en primera instància, per falta de proves.

També se'n va lliurar el cònsol saudita a Istanbul, Mohamed al-Otaibi, al despatx del qual presumptament va ser torturat i assassinat Khashoggi, que tenia 59 anys i que va ser vist per última vegada entrant a l'edifici.

 

"Paròdia" i "burla", la reacció de l'ONU i la parella de Khashoggi

L'alta comissionada de l'ONU per a les execucions extrajudicials, Agnes Callamard, que va qualificar el judici del desembre de "farsa", ha considerat que l'anunci de la fiscalia és "un acte més en aquesta paròdia de justícia".

La parella de Khahoggi, Hatice Cengiz, s'hi ha referit com "una completa burla de la justícia" i ha denunciat que el món encara no sàpiga qui va ordenar l'assassinat o on és el cos de qui havia de ser el seu marit.

 

També Reporters sense Fronteres ha criticat que el procés judicial "sense públic ni periodistes" no ha permès "conèixer la veritat" sobre el que va passar el 2 d'octubre del 2018 al consolat.

 

 

El cas només continua obert a Turquia, on es jutgen en absència vint ciutadans saudites, entre els quals hi ha un exalt càrrec dels serveis secrets, per l'assassinat.

 

ARXIVAT A:
Jamal KhashoggiAràbia Saudita
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut