Cas Khashoggi: l'Aràbia Saudita vol tancar un crim ple d'incògnites amb 5 penes de mort

La Fiscalia condemna a la presó tres persones més per l'assassinat del periodista, però absol dos antics assessors del príncep hereu Bin Salman

RedaccióActualitzat

El cas de l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi està ple de punts foscos. I la primera sentència que s'ha fet pública per aquest crim no ajuda a aclarir-los. Més aviat al contrari. Cinc persones han estat condemnades a mort per l'assassinat del periodista a l'ambaixada de l'Aràbia Saudita a Turquia. Però entre els absolts hi ha dos càrrecs pròxims al poder i també al príncep hereu Mohamed bin Salman, que eren dos dels principals sospitosos.

Segons la sentència, els cinc condemnats a mort van participar directament en l'assassinat, esquarterament i desaparició del periodista al consolat saudita d'Istanbul, ara fa catorze mesos i vint dies. A tres persones més els han imposat un total de 24 anys, per encobriment.

Però tan important com les condemnes són les absolucions. Tres investigats més han quedat alliberats per falta de proves. Entre ells, l'exnúmero dos dels serveis d'intel·ligència -que hauria donat l'ordre de repatriar, però no de matar, Khashoggi- i un conseller de la màxima confiança del príncep hereu, Mohamed bin Salman.

 

Dos assessors del príncep hereu, absolts de l'assassinat de Khashoggi (Reuters)


La sentència, per tant, condemna els executors, però salva la cúpula del poder saudita. Bin Salman ha assegurat repetidament que ell no va donar l'ordre d'eliminar el periodista, molt crític amb ell des de les columnes de The Washington Post, però ha assumit la responsabilitat dels fets com a màxim mandatari, de fet, del país.

La sentència, que es pot recórrer, també assegura que l'assassinat no va ser premeditat.

El príncep hereu i el periodista

El cas Khashoggi ha tingut un gran impacte en la imatge internacional del règim saudita, en un moment en què Bin Salman intentava vendre al món un perfil modernitzador i liberalitzador del país. Un perfil que no compren molts països. Tant la CIA com alguns governs occidentals opinen que el príncep hereu saudita va ser l'autèntic instigador de la mort del periodista.

 

Khashoggi entrant al consolat d'Istanbul el 2 d'octubre del 2018


Jamal Khashoggi va ser vist per última vegada l'octubre del 2018 entrant al consolat saudita d'Istanbul. Les investigacions posteriors, basades fins i tot en àudios dels seus últims minuts de vida, demostrarien que un grup d'individus que l'esperaven a dins el van matar, van esquarterar el cos i el van treure de l'edifici.

Les seves restes no han aparegut mai. El fet que Khashoggi fos un periodista crític amb el règim saudita va situar de l'inici Bin Salman com a principal sospitós d'haver ordenat l'assassinat.

 

 

ARXIVAT A:
Aràbia SauditaTurquiaDrets humansJamal Khashoggi
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut