Washington

El president de Costa Rica, Óscar Arias, farà de mediador en la crisi d'Hondures

El president de Costa Rica, Óscar Arias, obrirà converses dijous per encarrilar una solució al conflicte polític a Hondures. Les negociacions arrencaran a la capital costa-riquenya amb la presència del president deposat, Manuel Zelaya, i del seu successor, Roberto Micheletti. Tots dos han acceptat la mediació d'Arias, que ha obtingut el suport també de la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton. Arias, que ha parlat amb Clinton per telèfon, ha explicat que les converses es mantindran fins que s'arribi a un acord. Mentre dura el conflicte, l'ambaixada hondurenya a Washington s'ha dividit i té dos responsables, un de "zelayista" i un altre de "michelettista".

Actualitzat
La petita ambaixada d'Hondures als Estats Units viu aquests dies una situació rocambolesca situació, ja que té al capdavant dos responsables, un de "zelayista" i un altre de "michelettista", que, si bé treballen junts, estan molt enfrontats. La legació hondurenya té poca activitat i tràfec de personal malgrat la intensa crisi que viu el país, nou dies després del derrocament del president Manuel Zelaya i de la seva expulsió del país.

Davant les constants trucades dels periodistes, la resposta del personal que agafa el telèfon aquests dies, confós per la insistència, és que "heu d'entendre la difícil situació en la qual ens trobem".

Un dels protagonistes és Roberto Flores, l'ambaixador que va nomenar Manuel Zelaya però que després del derrocament es va alinear amb el nou govern de Roberto Micheletti. Flores va ser cridat a consultes a Tegucigalpa la setmana passada, on es va posar a la disposició del nou canceller, Enrique Ortez. Allà va afirmar que el que va viure Hondures fa nou dies "no és un cop d'estat".

Flores es va convertir en el primer alt representant diplomàtic del seu país a l'exterior a reconèixer al govern interí. El mateix dia en què l'ambaixador d'Hondures davant la Casa Blanca es va decantar públicament pel govern de Micheletti, Zelaya el va destituir des de Panamà.

Durant l'absència de Flores, la filla de Micheletti, Bianca Lillian Micheletti Fiallos, de 23 anys, que s'ocupa de la secció consular a Washington, havia d'encarregar-se de l'ambaixada, segons fonts diplomàtiques. Però hi havia un problema: a Washington s'havia quedat Rodolfo Pastor, fidel a Zelaya. El deposat president i la seva ministra d'Exteriors, Patricia Rodas, van confiar en Pastor i el van designar encarregat de negocis interí de la legació, cosa que el va convertir en el màxim responsable mentre no hi hagués ambaixador. Pastor es va oposar a la petició procedent del nou govern d'Hondures de posar la filla de Micheletti al càrrec. Bianca també va ser destituïda, segons les fonts.

Aquest dilluns, després de tornar de Tegucigalpa, Flores va convocar el personal de l'ambaixada per informar-los de la seva decisió de donar suport al nou govern. Les dues postures van quedar clares. A partir d'ara, hi hauria "dos" encarregats de la legació.

Un altre element que complica la situació és la postura del govern dels Estats Units, que no reconeix el govern de Micheletti i exigeix la ràpida restitució de Zelaya. Segons fonts coneixedores del procés, el Departament d'Estat disposa de la notificació de la destitució de Flores com a ambaixador del govern de Zelaya però encara no ha comunicat que no reconeix el diplomàtic com a ambaixador legítim davant la Casa Blanca del govern de Micheletti.

Dilluns, el portaveu del Departament d'Estat, Ian Kelly, va dir, quan va ser preguntat pel cas de Flores, que "algú que està representant un règim que no reconeixem ho va tenir difícil per aconseguir les credencials" necessàries per al càrrec. Flores no ha tornat presentat les seves credencials i assegura que no ha rebut fins ara cap indicació del Departament d'Estat que no el reconegui com a ambaixador d'Hondures als EUA.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut