El policia torturador Billy el Niño perdrà les condecoracions: les hi trauran pòstumament

Ho ha ordenat el ministre de l'Interior en aplicació de la nova llei de memòria democràtica, que també vol prohibir les entitats que facin apologia del franquisme

RedaccióActualitzat

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha ordenat aquest divendres al seu Ministeri que revisi i retiri les condecoracions rebudes pels policies i funcionaris que participessin en la repressió franquista.

Ho ha fet en aplicació de la llei de memòria democràtica, aprovada definitivament a l'octubre, que ho exigeix en l'article 42, també per als funcionaris que hagin actuat de manera incompatible amb els valors democràtics.

Fonts del ministeri han detallat a l'agència EFE que, com a mínim, ja hi ha set expedients oberts per fer-ho, quatre de referits a guàrdies civils i tres a policies nacionals.


Retiraran pòstumament les condecoracions de Billy el Niño

Un d'aquests policies és Antonio González Pacheco, conegut com a Billy el Niño, que va ser inspector de la brigada politicosocial durant el franquisme.

Aquest policia retirat, que va morir el maig del 2020 de covid, tenia quatre condecoracions gràcies a les quals cobrava un 50% més de pensió, i ara segurament les hi trauran de manera pòstuma, cosa que la llei contempla.

Un any abans de morir li van posar la primera querella col·lectiva de persones que havia torturat a comissaria entre el 1971 i el 1976 per haver-se manifestat o haver repartit propaganda.

Antonio González, àlies Billy el Niño, sortint de declarar al jutjat amb un casc de moto

Volen prohibir les entitats que fan apologia del franquisme

L'ordre del ministre afecta la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, i també Institucions Penitenciàries i a la resta de direccions generals del ministeri.

També crea una comissió d'estudi i anàlisi per aplicar la nova llei, que haurà de treballar en la retirada de símbols contraris a la memòria democràtica als edificis del Ministeri de l'Interior.

Aquesta comissió també serà l'encarregada de treballar en la reforma de la llei orgànica d'associacions perquè es prohibeixin les que facin apologia del franquisme o ataquin o humiliïn les seves víctimes.

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut