Presentació del comunicat del PEN Internacional que demana l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Presentació del comunicat del PEN Internacional que demana l'alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Barcelona

El PEN Internacional demana l'alliberament "immediat" de Sànchez i Cuixart

L'associació internacional d'escriptors qualifica de "desproporcionats" els càrrecs dels quals s'acusa els dos líders

Actualitzat

L'associació internacional d'escriptors, PEN Internacional, ha exigit aquest dilluns l'alliberament "immediat" de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en una compareixença a Barcelona de la seva presidenta, Jennifer Clement.

Clement ha denunciat les restriccions "excessives" a la llibertat d'expressió arran dels càrrecs "desproporcionats" de sedició i rebel·lió contra els dos líders de la societat civil, i ha assegurat que han manifestat "pacíficament" les seves idees.

"Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han passat més d'un any entre reixes. Per començar, mai no haurien d'haver estat detinguts i, per tant, han de ser alliberats immediatament."

"Tots dos van fer crides a mantenir una manifestació pacífica, com recull explícitament l'acusació en el cas de Jordi Cuixart."

"Els càrrecs de sedició i rebel·lió contra Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són clarament excessius i haurien de ser retirats immediatament."

 

Aquesta organització internacional d'escriptors ho ha denunciat també a través d'un tuit sobre l'acte a les xarxes socials. 

 

 

Jennifer Clement, presidenta del PEN Internacional, a l'Ateneu Barcelonès on s'ha fet públic el comunicat

 

L'organització reafirma així el seu posicionament just abans del judici mitjançant un comunicat que subscriuen les 180 organitzacions PEN d'arreu del móni que dona suport a la campanya que lidera el PEN Català.

"Pel nostre compromís amb la defensa del dret a la llibertat d'expressió, instem les autoritats espanyoles a retirar els càrrecs contra Sànchez i Cuixart i a alliberar-los immediatament. Més enllà d'haver manifestat pacíficament les seves idees, han vetllat per garantir, des de les entitats que presideixen, la lliure circulació de les idees dels escriptors a Catalunya."

Una quinzena dels PEN es comprometen a estar "especialment actius" en la defensa dels drets dels dos líders empresonats: el PEN Amèrica, Argentina, Basc, Canadà, Croàcia, Escòcia, Eslovènia, Estònia, Francès, Hondures, Mèxic, Portugal, Quebec, Rússia i Suís Francòfon són els signataris actius d'aquest posicionament, al qual donen suport escriptors com Suso de Toro, José Eduardo Agualusa, Erri De Luca, Colm Tóibín o Mary Ann Newman, així com l'intel·lectual indi Salil Tripathi, que presideix el comitè d'escriptors empresonats del PEN Internacional.

Precisament aquest dilluns, Clement, que és també la presidenta mexicana del PEN Internacional, ha visitat Jordi Cuixart a la presó de Lledoners.

 

 

Comunicat del PEN Internacional:

Comunicat Alliberament JCuixart JSànchez by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Posicionament internacional

El PEN Internacional s'havia posicionat en contra de l'empresonament dels dos líders civils en ocasions anteriors, però amb aquest manifest i la presència de Clement a Barcelona han volgut mostrar fermament una posició "compartida per altres organitzacions internacionals", així com per tribunals europeus.

"Ens estem sumant a una opinió internacional forta", ha dit Jennifer Clement a la roda de premsa aquest dilluns a l'Ateneu Barcelonès, acompanyada pel director executiu del PEN Internacional, Carles Torner, i la presidenta del PEN Català, Àngels Gregori.

Torner ha afirmat que denunciaran a la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides la "restricció" dels drets a l'estat espanyol, i ha demanat a l'opinió pública i els mitjans que s'informi de manera veraç de l'actitud "inequívocament pacífica" de Cuixart i Sànchez.

Torner ha recordat que el PEN Català "no és una organització independentista" davant les acusacions en un article de l'escriptor Mario Vargas Llosa, qui va ser president del PEN Internacional.

La presidenta del PEN Català, Àngels Gregori, ha reivindicat la feina de l'organització, que va néixer el 1922, i que durant 95 anys ha lluitat "contra els atacs a la nostra llengua i la nostra cultura, defensant escriptors perseguits".

Llibertat d'expressió

El PEN Internacional també ha denunciat el deteriorament de la llibertat d'expressió a Espanya, especialment per l'efecte paralitzador sobre la llibertat artística de la coneguda com a "llei mordassa".

"Darrerament els catalans han estat víctimes, sense precedents des de la dictadura franquista, de persecucions per diferents manifestacions artístiques que ataquen plenament el dret a la llibertat i a les seves diferents formes d'expressió artística."

 

Clement ha recordat que el PEN lluita contra les "propagandes, les mentides i la xenofòbia", i ha ressaltat la importància de ser a Catalunya com han estat a "Turquia, a Hongria, al Tibet, a l'Índia, a Veneçuela, a l'exili cubà o a Ucraïna".

 

La periodista Txell Bonet, dona de Jordi Cuixart.

 

La periodista i companya de Jordi Cuixart, Txell Bonet, ha assistit a l'acte i ha dit que el PEN és una organització a la qual sempre "ha estat molt pròxima", així com Òmnium Cultural.

"Hi ha una xarxa d'entitats del món cultural que en el fons totes lluitem pel mateix, que és una literatura i un periodisme de qualitat".

No existeix actualment un PEN Espanya, però sí un centre basc i un gallec, a més del català.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésJordi SànchezJordi CuixartLlibertat d'expressió Drets humans
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut