País Basc

El Parlament basc aprova el projecte sobiranista d'Ibarretxe

Sense sorpreses d'última hora, el Parlament basc ha aprovat el projecte de consulta de Juan José Ibarretxe, que ha tirat endavant gràcies a un vot a favor dels nou que té el Partit Comunista de les Terres Basques. La consulta està prevista per al 25 d'octubre, però gairebé segur que se suspendrà o s'endarrerirà, perquè el govern espanyol ja ha assegurat que divendres vinent el Consell de Ministres decidirà presentar un recurs al Tribunal Constitucional. L'executiu de Zapatero pensa que no existeix un àmbit basc de decisió ni una llei autonòmica que el pugui crear. Segons diuen, no volen impedir la consulta, però no creuen que serveixi per a res. En la seva intervenció al ple, el lehendakari ha dit que "no divideix qui pregunta, sinó qui impedeix consultar" i ha assegurat que l'Estatut de Gernika ja recull el dret de la ciutadania basca a decidir.

Actualitzat

Juan José Ibarretxe ha pujat a l'estrada del Parlament basc per defensar el seu projecte de llei de consulta popular. L'ha definit com un exercici de responsabilitat democràtica i ha carregat amb duresa contra els detractors de la proposta preguntant-se quin tarannà democràtic té un estat que apel·la constantment als tribunals per solucionar problemes polítics de convivència, en referència a l'estat espanyol. Per Ibarretxe el dret a decidir del poble basc és un camí que no té marxa enrere.

El lehendakari ha demanat "altura de mires" als parlamentaris per tal d'aprovar el projecte "sense dramatismes". Ha dit que la consulta vol "posar ETA al seu lloc", ha afirmat que "el dret a decidir ha vingut per quedar-se" i ha lamentat que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amenaci de frenar un possible referèndum "a qualsevol preu". En la seva intervenció inicial al ple del Parlament basc, Ibarretxe ha considerat que "no divideix qui pregunta, sinó qui prohibeix consultar".

Els arguments dels que hi estan a favor


Els portaveus dels tres partits que formen l'executiu basc han coincidit en les seves intervencions a criticar la probable suspensió de la consulta i han subratllat que això no solucionarà res. Des del PNB, Joseba Egibar ha felicitat el lehendakari per "complir la seva paraula" i portar a la cambra aquesta iniciativa, que ha definit com a "embrió d'un nou subjecte polític". Segons ell, només la convivència dels subjectes polítics del poble espanyol i basc acabarà amb el conflicte polític.

La intervenció d'Unai Ziarreta, d'Eusko Alkartasuna, ha anat en el mateix sentit que la d'Ibarretxe i li ha servit per advertir que no "divideix qui ofereix diàleg i acord, qui vol conèixer l'opinió de la societat basca, sinó qui amenaça de suspendre l'autonomia si es tira endavant un instrument legal". Per Ezker Batua ha parlat Kontxi Bilbao, que ha qualificat la jornada d'històrica perquè representa la culminació d'una aspiració per a l'esquerra: la de donar a la ciutadania el protagonisme per assolir la pau i la normalització política.

EHAK s'oposa al projecte tot i cedir un vot

Tot i haver cedit un vot a favor del projecte, el Partit Comunista de les Terres Basques s'ha situat finalment al costat dels que s'hi oposen. La seva portaveu, Nekane Erauskin, creu que és una trampa plantejar la consulta "per posar ETA al seu lloc", afirmació del lehendakari que, segons ella, només vol desvirtuar les claus del conflicte. Després de denunciar que s'ha estat amagant la violència estructural dels estats espanyol i francès contra Euskal Herria i els seus ciutadans, Erauskin ha demanat a Ibarretxe si no és hora de "posar l'estat espanyol al seu lloc".

Situant-se al bloc dels que s'oposen a la proposta, Kakane ha restat minuts per intervenir a socialistes i populars. El secretari general del PSE, Patxi López, ha exigit a Ibarretxe que no faci d'Euskadi "víctima d'un enemic extern que no existeix", en referència a Espanya, i que no es faci ell mateix la víctima. Ha defensat el seu vot en contra perquè "estem a favor del diàleg i l'acord entre bascos" i ha acusat Ibarretxe de no haver buscat mai l'entesa sinó preferir la imposició de les seves idees particulars.

El més dur en les seves intervencions ha estat el portaveu del PP, Leopoldo Barreda, que ha demanat al lehendakari quant ha pagat pel vot d'EHAK que dóna llum verda a un projecte que ha qualificat d'antibasc i antidemocràtic, que legitima políticament ETA i que persegueix objectius de ruptura i divisió. Barreda ha anunciat que el seu partit recorrerà als tribunals en demanda de justícia si s'aprova la consulta. També ha acusat Ibarretxe de faltar la seva paraula per tirar endavant la consulta amb l'ajut d'EHAK i per fer-ho en un escenari d'absència de violència. Finalment ha demanat a Ibarretxe per què no dimiteix, assegurant que seria la tria més digna en democràcia.

Aprovació per la mínima

Com ja se sabia, el projecte de llei de consulta ha estat aprovat amb els vots a favor del PNB, Eusko Alkartasuna, Aralar, Ezker Batua i un únic parlamentari del Partit Comunista de les Terres Basques. Això fa 34 vots a favor. En contra hi han votat els socialistes bascos i el Partit Popular, que sumen 33 vots. A més, destaquen les vuit abstencions dels representants del Partit Comunista de les Terres Basques.

Amb el projecte de llei de consulta aprovat, s'obre un procés en contra que el govern espanyol engegarà immediatament. El Consell de Ministres presentarà un recurs al Tribunal Constitucional que aturarà la consulta un mínim de cinc mesos.

La proposta sobiranista arriba cinc anys després del "pla Ibarretxe", que volia reformar l'Estatut basc i aprovar-lo en referèndum. Aquest cop, Ibarretxe ha anunciat que si la consulta no tira endavant plegarà, i que, passi el que passi, convocarà eleccions anticipades.

Aquest any n'ha fet vint de la firma del pacte d'Ajuria Enea, nascut perquè ETA posés fi a la violència i l'esquerra abertzale s'integrés a la política.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut