El Parlament aprova blindar les taxes universitàries i equiparar graus i màsters

Després d'anys de reivincacions, tira endavant la iniciativa legislativa popular impulsada pels estudiants

Actualitzat

Una llarga reivindicació dels estudiants universitaris ha arribat finalment, al Parlament de Catalunya: que es reguli per llei la rebaixa del 30% de les taxes universitàries. La cambra ha aprovat una ILP, una iniciativa legislativa popular, que en blinda el preu modificant la llei d'universitats.

La rebaixa, en vigor des del 2020, va ser una decisió executiva i no legislativa, això podia modificar-se amb qualsevol canvi de govern. És per aquest motiu que els universitaris han estat impulsant aquesta ILP que, a més d'assegurar per llei aquesta rebaixa, incorpora dues propostes més, que suposen que per tots els graus i màsters públics es pagarà el mateix import per la matrícula d'aquí tres anys.

La primera esmena estableix que d'aquí tres anys s'equiparin els preus de tots els graus a la franja baixa. És a dir, que els de grau C, els més cars, costin com els de tipus A, els menys cars.

I la segona, que el preu dels màsters --més cars encara-- s'equiparin a la baixa amb els graus més econòmics. 

 

Tots els grups parlamentaris, excepte el PP, que s'ha abstingut, han votat a favor de la modificació de la llei d'universitats. 

Una única esmena no ha tirat endavant, la que demanava no penalitzar amb el doble de l'import de la matrícula els estudiants que s'han de tornar a matricular d'una assignatura suspesa.


Deu anys de reivindicació

El canvi legislatiu s'ha aconseguit després de deu anys de reivindicacions, i tres des que els estudiants, amb el suport d'una setantena d'entitats, van impulsar una iniciativa legislativa popular, com ha recordat al Parlament Anna Rosselló, portaveu de la ILP:

"Els estudiants hem hagut d'impulsar aquesta llei, hem hagut de ser nosaltres els qui impulsem una llei per defensar la universitat pública, i ara els toca a vostès."


Rosselló també ha avisat: "Els cursos acadèmics passen, i la universitat segueix lluny de ser accessible per a tothom."

Per la seva banda, la consellera d'Universitats, Gemma Geis, ha garantit que aquesta rebaixa no tindrà impacte en el pressupost de les universitats

Tot va començar el 2012, quan hi va haver les retallades del govern Mas i es van apujar les taxes un 66%. Des d'aleshores, els estudiants han fet tot tipus de protestes per reduir-les.

I és que un estudi fet el 2018 per l'Observatori del Sistema Universitari entre els anys 2009 i 2015 indicava que les taxes que pagaven els estudiants a Catalunya superaven la mitjana europea i espanyola, i només les superaven les del Regne Unit.

El mateix Observatori feia el 2017 una comparativa de preus entre les comunitats autònomes i constatava, que el preu per curs a Medicina era de 2.372 euros a Catalunya mentre que a Andalusia era de 757. I pel que fa als graus, arribava a la conclusió que fins i tot els més barats costaven a Catalunya més que els més cars de la majoria de comunitats autònomes.

 

ARXIVAT A:
Educació Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut