L'audiència va ser al Pati de Sant Damas del Palau Apostòlic (ACN/Vatican News/Cedida pel Bisbat de Girona)

El papa, sorprès per haver de beneir la Moreneta en castellà: "No ha de ser en català?"

El diàleg amb el cardenal Joan Josep Omella sobre l'idioma del text que havia de llegir va tenir lloc just després de la interpretació del "Virolai"

Ferran Vila CabanasActualitzat

És 7 d'octubre. El papa Francesc rep en audiència al Vaticà els bisbes de Catalunya i l'abat i 800 pelegrins de Montserrat, enmig de tres dies amb diferents mostres de cultura catalana a la seu de l'Església catòlica.

La recepció papal dura mitja hora, al Pati de Sant Damas del Palau Apostòlic, amb motiu de l'aniversari de la Confraria, que ha fet 800 anys.

El pontífex els saluda en català amb un "bon dia a tots" i els condecora amb la Rosa d'Or, que només atorga en ocasions especials.

A les parets del Vaticà hi ressonen les tenores de la cobla i la colla sardanista Dansaires del Penedès del Vendrell, i el "Virolai" interpretat per l'Escolania de Montserrat.

I en aquest context, just abans de prendre la paraula, el papa constata que el text que li han preparat per beneir la imatge de la Moreneta que es venera a la catedral de Girona és en castellà.

"No ha de ser en català?", pregunta al cardenal i arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella, que li respon que "no". Tot seguit, Francesc procedeix a la lectura de "Déu de la tendresa" en castellà.

L'escena va quedar gravada en les imatges oficials de l'acte, però fins ara havia passat per alt. Aquest és el vídeo del moment:


En el text complet que va llegir el papa es pot veure com tan sols la salutació va ser en català.

L'arquebisbat de Barcelona, en declaracions a TV3, ha lamentat la controvèrsia a les xarxes socials "a partir d'un brevíssim diàleg descontextualitzat".

A més, asseguren que a l'inici de l'audiència el papa va saludar en català a suggeriment d'Omella, malgrat que inicialment estava previst que ho fes en castellà.

També expliquen que la versió en castellà de la pregària l'havien preparat els organitzadors de l'acte i era l'única que tenien a punt en el moment de la conversa entre Francesc i l'arquebisbe de Barcelona.

Darrerament, Joan Josep Omella ha rebut nombrosos comentaris a les xarxes socials pel fet d'expressar-se únicament en castellà:


Precisament, el dia d'aquesta benedicció, el cardenal de Barcelona va referir-s'hi com a "virgen de Montserrat", cosa que va aixecar les suspicàcies de molts devots de la patrona de Catalunya, una figura tradicionalment associada al catalanisme:


En aquest sentit, l'arquebisbat de Barcelona ha aclarit que l'endemà d'aquesta piulada, Omella va publicar un missatge d'agraïment en català als membres de la confraria.

ARXIVAT A:
Viral Català ReligióPapa Francesc
Anar al contingut