Els elefants travessant la ciutat d'Eshan, a la província xinesa de Yunnan (Reuters)
Els elefants travessant la ciutat d'Eshan, a la província xinesa de Yunnan (Reuters)

El misteriós viatge de 15 elefants deixa un rastre de destrucció a la Xina

Un ramat d'elefants va escapar d'una reserva natural de la província de Yunnan i, en els últims 40 dies, ha recorregut boscos, carreteres i ciutats

Actualitzat

Un ramat de quinze elefants escapats d'una reserva natural ha fet un insòlit viatge de 500 km per la província xinesa de Yunnan, al sud-oest del país, travessant diverses poblacions i deixant al seu pas un rastre de destrucció.

El març de l'any passat, 16 elefants van sortir de la reserva natural de Xishuangbanna, segons el diari Global Times. Dos van girar cua i van deixar el grup, mentre que durant el trajecte n'ha nascut un. A mitjans d'abril, van sortir de Yuanjiang i, des d'aleshores, se'ls ha anat seguint en un viatge de 40 dies a través de boscos, carreteres i ciutats.

 

 

El grup, format per sis femelles i tres mascles adults, tres elefants joves i tres cadells, ha desafiat totes les mesures per desviar-los de les zones més poblades. Les imatges mostren els animals passant pel centre de ciutats i, fins i tot, als patis d'alguns habitatges.

 

 

Una migració cap al nord molt poc freqüent

No és clar per què els elefants es mouen cap al nord, tot i que informes citats per Xinhua apunten que la disminució de plantes comestibles a la zona on eren els podria haver fet moure per buscar menjar.

"La migració d'elefants asiàtics és freqüent, però normalment passa entre hàbitats d'una mateixa àrea. És molt poc comú que recorrin una distància com aquesta cap al nord", ha dit Chen Mingyong, expert en elefants de la Universitat de Yunnan, a l'agència Xinhua. No se sap cap on es dirigeixen, tot i que Chen planteja la possibilitat que el líder del ramat no tingui gaire experiència i s'hagi despistat guiant el grup.

 

 

Al llarg del viatge, els elefants han creat el caos, destruint 56 hectàrees de conreus, menjant camps sencers de blat de moro i fins i tot aixafant alguns estables. "Estàvem dormint a l'àtic i, cap a la una de la matinada, vam sentir soroll. Vaig treure el cap per la finestra i vaig veure dos elefants adults al pati. Vaig trucar a les autoritats i em van dir que no em mogués ni fes soroll", explicava un home a l'agència Efe.

No hi ha morts ni ferits, però els danys causats pel ramat d'elefants podrien enfilar-se fins als 6,8 milions de iuans, gairebé 900.000 euros, segons l'agència Xinhua. A la ciutat d'Eshan, van passejar-se pels carrers durant sis hores, fet que va obligar a evacuar persones i vehicles i a recomanar a la població que no sortís de casa.

 

Un moment de la travessia dels elefants, al seu pas per Eshan
Un moment de la travessia dels elefants, al seu pas per Eshan (Reuters)

 

Les autoritats han posat en marxa un dispositiu per minimitzar els danys del pas dels paquiderms, format per més de 600 treballadors d'emergències, dos centenars de vehicles, tres drons i quatre excavadores. A més, milers de persones s'encarreguen de monitoritzar el viatge dels animals.

Aquest equip de seguiment intenta guiar els animals creant barreres i fent servir com a esquer tones de plàtans, pinyes i blat de moro per atraure els elefants cap a zones de baixa densitat de població.

El grup d'elefants ha arribat en les últimes hores a la ciutat de Kunming, capital de la província de Yunnan, amb una població de vuit milions d'habitants. Tot i això, s'espera que no arribin a entrar a la zona urbana de Kunming, perquè generalment els elefants eviten zones densament poblades per la por que tenen de les persones.

El nombre d'elefants asiàtics a la Xina ha passat de 170 a 300 des de 1980. L'àrea habitable, però, ha disminuït des dels més de 2.000 km2 de 1976 als menys de 500 actuals, segons dades del Global Times.

ARXIVAT A:
Xina
Anar al contingut