El número tres dels Mossos, Ferran López, a la seva arribada a la Delegació del Govern (ACN)

Els Mossos volen que la Junta de Seguretat de Catalunya coordini la policia l'1-O

El Ministeri de l'Interior ja ha rebutjat la petició, amb l'argument que no qüestionarà la fiscalia perquè el cas de la convoctòria del referèndum de l'1-O està judicialitzat

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra han presentat aquesta tarda, a la primera reunió de coordinació de forces policials per impedir la celebració del referèndum de l'1-O, un escrit instant la fiscalia a convocar la Comissió de Coordinació Policial de Catalunya. Aquest és un òrgan que ja existeix i que no depèn del Ministeri de l'Interior, sinó de la Junta de Seguretat de Catalunya, que té composició paritària entre l'Estat i la Generalitat i la presideix el president de la Generalitat.

L'encarregat de presentar aquest escrit, signat pel major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha estat el número 3 del Cos, Ferran López, comissari general de coordinació territorial.

La reunió, que diverses fonts han explicat que ha transcorregut de manera cordial, havia estat convocada aquesta tarda per Diego Pérez de los Cobos, el coronel de la Guàrdia Civil -i número 3 del Ministeri de l'Interior- nomenat per la fiscalia per assumir el control de les forces de seguretat a Catalunya.

Pérez de los Cobos ha proposat que les seus de les reunions siguin rotatòries, de manera que la següent serà a la seu dels Mossos d'Esquadra.

Romero de Tejada va facultar Pérez de los Cobos per convocar i dirigir "totes les reunions de planificació i coordinació de l'esmentat dispositiu que calgui amb els responsables autonòmics de Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra, havent de donar compte del resultat al fiscal".

 

Els arguments de Trapero

En l'escrit, de cinc pàgines, el major dels Mossos argumenta que aquesta mesura "afecta la professionalitat i prestigi del Cos de Mossos d'Esquadra" respecte a "la seva dedicació i compromís en l'exercici de les seves funcions de policia judicial, seguretat ciutadana i ordre públic, competències que desenvolupa amb el més absolut rigor, respecte i lleialtat a l'ordenament jurídic".

En aquest sentit, Trapero detalla com els Mossos han respost a les diverses instruccions rebudes de la Fiscalia Superior de Catalunya facilitant informació, per exemple, sobre "els ajuntaments que donen suport al referèndum, sindicatures electorals, pàgines web, sorteig de meses electorals i actes anunciats com de campanya electoral".

El Cos dels Mossos d'Esquadra, en definitiva, segons Trapero, "ha complert escrupolosament i en tot moment amb els requeriments i les ordres donades per aquesta fiscalia".

El major de la policia catalana argumenta també, en segon lloc, que el control extern dels Mossos "pot entrar en col·lisió amb les competències atribuïdes a aquest Cos" per "la pròpia Llei orgànica (...) de Forces i Cossos de Seguretat, la qual atribueix de manera expressa a la Junta de Seguretat les funcions de coordinació" entre les forces policials a Catalunya.

 

El Ministeri de l'Interior rebutja la petició

El Ministeri de l'Interior ja ha rebutjat la petició dels Mossos d'Esquadra, amb l'argument que no posarà en qüestió les decisions del Fiscal General de Catalunya, perquè la convocatòria del referèndum de l'1-O és un afer judicialitzat.  

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut