El lloguer es regularà en el doble de municipis que fins ara: consulta el mapa

El govern inicia els tràmits per afegir 131 municipis a la llista dels que tindran un topall, que arribarà on viu el 90% de la població

RedaccióActualitzat

El preu del lloguer es regularà en 271 municipis catalans, 131 més dels que ja tenen vigent el topall. El Departament de Territori ha iniciat aquest dilluns la tramitació per declarar 131 nous municipis de Catalunya com a zona de mercat tensionat pel que fa a l'habitatge. 

Ara comença un període on es poden presentar al·legacions, abans de notificar la resolució final al Ministeri d'Habitatge perquè la publiqui i entri en vigor. 

Aquests municipis s'afegeixen als 140 que el govern ja va declarar l'agost passat com a zona de mercat residencial tensionat i on, des de fa un mes, ja s'aplica el topall del preu del lloguer.

Fins ara, els municipis afectats es concentraven sobretot a l'àrea metropolitana de Barcelona i al litoral del país.

Amb l'ampliació, a partir d'ara les zones tenses abastaran un total de 271 municipis, on viuen més de set milions de persones, el 90% de la població.

L'increment generalitzat del cost de l'habitatge dels darrers anys a Catalunya, gairebé sempre molt per sobre dels ingressos de les llars, i la tendència alcista del preu del lloguer, han estat els detonants per actualitzar la llista per intentar posar fre a l'escalada de preus.

 


L'ampliació afecta els municipis de més de 2.000 habitants, que no formen part dels 140 ja declarats l'any passat, i que compleixen algun dels requisits que marca la llei estatal pel dret a l'habitatge:

? Que les persones o famílies dediquin més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer o la hipoteca, incloses les despeses i els subministraments bàsics.

? Que el preu de lloguer o de compra dels habitatges hagi experimentat en els darrers cinc anys un increment acumulat d'almenys tres punts per sobre de l'IPC.

La consellera de Territori, Ester Capella, ha explicat aquesta ampliació des de Vielha e Mijaran, una de les poblacions que es declararà àrea tensionada, tal com va demanar el govern aranès. Capella assegura que el govern treballa per evitar l'especulació. 

"Entre els beneficis dels propietaris i l'especulació hi ha un llarg recorregut. Volem embridar el mercat, que vol dir que els preus no pugin i, en tot cas, baixin, perquè en el conjunt de Catalunya l'increment dels preus del lloguer en 10 anys ha estat d'entre el 43 i el 46%. A ningú els han incrementat els salaris en la mateixa proporció."

 

Com afecta el topall als lloguers?

El lloguer estarà limitat en un total de 271 municipis on la situació és especialment greu.

La regulació afectarà els contractes, siguin nous o prorrogats, que se signin a partir de l'entrada en vigor.

Els preus es regiran per un índex estatal de referència, que, de moment, només s'aplica a Catalunya i que afecta sobretot els grans tenidors --persones físiques o jurídiques ­amb cinc immobles o més en zones tensionades o bé amb més de 10 habitatges.

? El lloguer dels nous contractes no pot superar el preu de l'últim contracte vigent els últims cinc anys, actualitzat amb l'IPC.

? En el cas d'un gran tenidor, el lloguer no pot ser superior a l'índex de referència.

Als anuncis i les ofertes de lloguer que es publiquin hi ha de constar el valor de l'índex de referència.

Quan es faci un contracte de lloguer nou, hi ha de constar tant el valor de l'índex de referència d'aquell pis o casa com el preu del contracte anterior, que es pot consultar a l'Incasòl.

Els grans propietaris hauran d'aplicar el que resulti més beneficiós al llogater, sigui el preu del contracte anterior o bé el que digui el nou índex.

Per saber si un pis és d'un gran tenidor, la Generalitat està treballant en un cens de grans propietaris, que es podrà consultar a finals d'any. Mentrestant, cal adreçar-se als registres de la propietat. En aquest cas, els tràmits són de pagament.

Si el pis es lloga per primera vegada o no s'ha llogat en els últims cinc anys, el preu màxim també el marca l'índex de referència.

Queden exempts d'aplicar l'índex els contractes de locals, els pisos de lloguer de temporada, els contractes d'arrendament d'habitacions i els pisos turístics.

La consellera de Territori, Ester Capella, ha advertit que vol prohibir abans de les eleccions del 12M l'ús del contracte temporal, que els darrers mesos ha augmentat per esquivar les limitacions.

Imatge d'arxiu de blocs de p¡sos de Barcelona
El govern afegeix 131 municipis a la llista dels que apliquen el límit del preu del lloguer (ACN/Miquel Vera)

Com pots consultar el preu del teu pis?

L'índex de preus de referència del Ministeri de l'Habitatge proporciona una forquilla de preus mínims i màxims per a cada immoble, en funció de la zona i les característiques.

El preu de referència dels immobles es pot consultar a la pàgina web habilitada pel Ministeri d'Habitatge.

S'hi ha de buscar l'immoble per l'adreça o la referència cadastral i s'hi han d'omplir algunes caselles sobre la superfície, l'altura, l'antiguitat, la conservació o els serveis de què disposa.

El govern ha exigit a l'Estat que en l'aplicació del topall del preu del lloguer es combinin l'índex català i l'espanyol, en lloc d'aplicar només aquest darrer, perquè considera que així es podria abaratir més el preu del lloguer. Si el ministeri no respon a aquesta petició, la Generalitat ha amenaçat de presentar un recurs contenciós administratiu a l'Audiència Nacional.

Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres de Catalunya ha exigit al govern que tiri endavant un règim sancionador per als qui incompleixin els topalls del lloguer.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut