Canvi en les tendències del lloguer: el contracte temporal creix per esquivar la regulació

Barcelona ja té un 30% d'anuncis de lloguer de temporada, segons un estudi del portal immobiliari Idealista

Leticia MarcosActualitzat

Els socis del Sindicat de Llogateres de Barcelona es reuneixen els divendres per celebrar les assemblees. Un per un van sortint i exposen les seves inquietuds. És un termòmetre per conèixer els problemes que afronten molts inquilins de la capital catalana.

Aquests dies veuen una allau de consultes d'inquilins als qui se'ls hi vol pujar el lloguer a correcuita, abans que s'apliqui l'imminent topall de preus als municipis tensionats de Catalunya. I també, com cada cop hi ha més persones a qui no se'ls hi renova perquè els propietaris volen llogar els pisos per mesos.

Un cas paradigmàtic és la Casa Orsola, un edifici de l'Eixample on fa més de vint anys que viu Josep Torrent. Un veí que està lluitant per no marxar: "A finals del 2021 un fons va comprar la finca on vivim i va començar a no renovar els contractes. Érem 27, ara en devem quedar 17 o 18."

A tot el bloc, una finca modernista del carrer Consell de Cent, ja hi ha cinc pisos amb lloguers de temporada, i un en obres perquè s'acaba de buidar. Per aquest motiu, la Casa Orsola ja s'ha convertit en un símbol contra aquest tipus de contractes temporals.


Què són els contractes temporals?

Aquesta és una modalitat legal que està pensada per a perfils molt concrets de persones que s'han de traslladar a treballar o estudiar a una altra ciutat de forma puntual.

Uns contractes que han d'oscil·lar entre els 32 dies i els 11 mesos.

Però des del Sindicat de Llogateres ja fa anys que alerten que aquesta modalitat de lloguer s'hauria de regular millor per evitar que els propietaris la facin servir de manera fraudulenta per treure més diners dels seus pisos i poder fer nous contractes cada any.

Ho explica el portaveu Enric Aragonès: "El lloguer de temporada no respon a la necessitat del llogater d'habitatge temporal, sinó que els propietaris els estan posant a lloguer amb aquesta modalitat com un model de negoci".

"Està sent la via preferida dels arrendadors per esquivar les regulacions dels límits del lloguer, com ja anàvem alertant que passaria."

Tant el Sindicat de Llogateres com altres entitats en defensa de l'habitatge i alguns ajuntaments feia molt de temps que advertien que si aquest fenomen no es regulava dins la Llei d'habitatge espanyola aprovada al maig, les limitacions dels preus dels lloguers no servirien per a res perquè la gent llogaria els pisos per mesos per esquivar els topalls.


Els pisos de temporada no paren de créixer

Ara per ara, Catalunya és l'única comunitat que ha demanat posar un límit als lloguers. I, en paral·lel, els pisos de temporada no han parat de créixer a Barcelona ciutat, com evidencia un estudi del portal immobiliari Idealista.

El 2019 només el 6 % del total d'anuncis de Barcelona ciutat eren de pisos que s'oferien com a lloguer de temporada.

L'any 2022 ja eren del 17% i el 2023 pràcticament es van doblar, arribant al 30 % del total de pisos.

 

Un increment que ha anat en paral·lel a les diferents iniciatives legislatives que hi ha hagut per limitar els preus del lloguer. Primer la llei catalana aprovada el setembre del 2020 que es va tombar de seguida, i ara la nova limitació de preus a les àrees tensionades catalanes que està a punt d'entrar en vigor.

I malgrat que la limitació de preus només l'aplicarà Catalunya, aquest estudi evidencia que els lloguers de temporada s'estan estenent per tot arreu. Segons l'Estudi d'Idealista Donosti, una de les ciutats amb preus de lloguers més elevats, és la ciutat amb més anuncis de lloguer de temporada, un 32%.

La segona ciutat en el rànquing és Barcelona, seguida de lluny per Cadis, amb un 22%, i amb València en quarta posició amb un 15%, seguida de Màlaga i amb Madrid en el sisè lloc d'aquest rànquing. De fet, a la capital espanyola aquests anuncis només representen un 13% del total, malgrat que també estan creixent molt i s'han doblat respecte a l'any anterior.

Un edifici de pisos residencial
L'índex de referència dels preus del lloguer no serà homogeni per a tot Espanya (Wikimedia Commons)

Segons Eduard Vilaplana, portaveu d'Idealista, aquest fenomen és conseqüència directa d'haver legislat la nova llei d'habitatge d'esquena als propietaris: "Això ha causat un desequilibri entre els llogaters i els propietaris que els ha obligat a buscar altres camins i altres maneres de gestionar el seu patrimoni."

"Estan sortint pisos del mercat de lloguer permanent i això dificulta l'accés a l'habitatge a moltes famílies."

Ja fa més d'un any que des del Col·legi dels Agents de la Propietat Immobiliària de Barcelona explicaven que molts propietaris havien vist en els contractes temporals una sortida per mantenir els habitatges sense el control de limitació de rendes.

De moment, la Generalitat està estudiant com regular els contractes temporals, i el govern espanyol ha creat un grup de treball per veure com els limita, davant el progressiu increment d'aquest fenomen a tot Espanya.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut