Imatge aèria de Vielha
L'alcalde de Vielha ha aplaudit la declaració (ACN/Marta Lluvich/Albert Lijarcio)

La Vall d'Aran vol poder limitar el preu dels lloguers: "Vivim una situació dramàtica"

Tot i que el preu dels lloguers s'hi ha duplicat en un any, cap municipi aranès està inclòs en el llistat de municipis tensionats, cosa que permetria limitar-ne els preus

La Vall d'Aran vol ser considerada zona tensionada perquè se li apliqui el topall de preu en els lloguers. El Ple del Conselh Generau ha aprovat una declaració institucional en què insta el govern de l'Estat a revisar els criteris per incloure els municipis aranesos. Només Convergència Aranesa hi ha votat en contra.

A la Vall d'Aran, només el 39% dels habitatges són d'ús habitual. La resta són segones residències o de lloguer turístic, un fet que encareix els lloguers i limita l'accés a l'habitatge per a determinats col·lectius.

Els lloguers pugen el doble en un any

El preu del lloguer a Aran s'ha duplicat en només un any i s'ha situat en 788,64 euros de mitjana, segons les dades d'Incasòl del mes de desembre passat. Això suposa un increment del 34,4% respecte del trimestre anterior.

A Naut Aran, amb uns 2.000 habitants censats, hi ha més de 1.200 habitatges d'ús turístic.

"L'accés a un habitatge digne i assequible és una qüestió que reclama accions urgents al nostre territori davant de la dramàtica situació que vivim", ha defensat la síndica d'Aran, Maria Vergés.

La síndica ha reclamat a la Generalitat el traspàs de les competències en matèria d'habitatge que li reconeix la Llei de Règim Especial, i ha indicat que fa temps que el seu govern treballa en el Pla de l'Habitatge d'Aran".

En la declaració institucional aprovada aquest divendres, el govern aranès reclama al de l'Estat que inclogui en la consideració de municipis "tensionats" aquells que tenen "caràcter turístic" i on es disparen els preus, cosa que fa que col·lectius com els joves i treballadors no puguin accedir a un habitatge.

La declaració es farà arribar al govern de l'Estat, a la Generalitat de Catalunya i als ajuntaments de la Vall d'Aran.

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut