El llenguatge d'un visionari: el dissenyador de moda Miquel Adrover

RedaccióActualitzat

El mallorquí Miquel Adrover ha rebut el Premi Nacional de Disseny, que atorga el Ministeri de Cultura, un reconeixement a l'estil personal d'un creador amb fama d'excèntric. Avui, se'l considera més aviat un visionari.

L'any 1999 va presentar la seva primera col·lecció a Nova York i l'any 2000 va rebre el premi Perry Ellis, considerat l'Oscar de la moda.

Després de viure a Barcelona, Londres i Nova York, on es va fer molt conegut, ha tornat a Mallorca. Torna a viure a Calonge, el llogaret on va néixer.

 

 

Miquel Adrover és un rodamon, encara que ara faci dos anys que no ha sortit de Mallorca. Amb el mocador d'embolicar es va posar el món a l'espatlla, i va triomfar, sobretot, a Nova York.

"Jo vaig ser 'el sueño americano', realment. Vaig arribar allà amb una mà al davant i una altra al darrere."

 

 

Del no res a la primera línia de moda. Portades, premis i firmes amb multinacionals. Dissenys seus al Metropolitan, i, un any abans de l'atemptat a les Torres Bessones, va anar a Egipte.

"Vaig fer una col·lecció que se deia 'Meet East', 'Conoce el Medio Oriente', i lo que jo cercava d'això era es contrast de qualcú que va a cualque puesto i descobreix una cultura i torna i l'ha de mostrar. I era com tornar en aquesta puresa dels musulmans, però no a través de sa religió, sinó a través de sa vestimenta."

 

 

El dissenyador que havia sabut transmetre l'essència de l'entorn on havia viscut, que va fer dels teixits de la seva infantesa tot un llenguatge -des de la tela d'embolic a la falda de pedaços de cuina de la seva padrina-  no va ser, aleshores, entès.

"A partir d'aquí, imagina't, va passar lo de les 'Torres Gemelas' i molta gent me va assenyalar com a simpatitzant de s'enemic, com el 'New York Times', me varen dir que possiblement s'únic client que jo tendria seria en Bin Laden."

 

 

I va tornar a començar. Ha fet dotze col·leccions, però des del 2012 no ha tornat a presentar cap creació relacionada amb la moda.  

"Jo realment m'han donat es Premi Nacional de Disseny quan jo realment he lluitat contra aquesta indústria. M'he tirat anys sense produir cap 'prenda' per vendre i no he deixat de fer intervius quasi cada setmana. I sa meva roba se segueix movent per tot sense aturar-se. Avui en dia lo que jo vaig fer encara està allà al mig. I molt més entès també, perquè abans no m'entenien."

I després de voltar pel món, ha tornat als seus orígens. Al cap i a la fi, del camp va sortir, i al camp ha tornat.

 

ARXIVAT A:
Moda
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut