Palma

El jutge suspèn la declaració de l'expresident balear per la presentació de noves proves en el "cas Palma Arena"

El jutge José Castro, que porta el "cas Palma Arena", ha suspès la declaració de l'expresident balear, Jaume Matas, per l'aparició de noves escoltes telefòniques. Tampoc es duran a terme la resta de declaracions previstes per aquest dimarts: la de la dona de Matas, Maite Areal, i la de l'expresident d'Endesa Bartomeu Reus. La decisió s'ha pres a petició de les defenses dels imputats, que han demanat més temps per estudiar les noves proves. Qui sí que ha declarat ha estat el cunyat de Jaume Matas, Fernando Areal, que ha reconegut que va pagar 32.000 euros en negre a la seu del PP, partit del que era gerent en la legislatura anterior, per unes obres en el palauet que Matas va comprar al centre de la capital balear.

Actualitzat
Tot i que s'esperava que l'expresident balear comparegués aquest dimarts davant el jutge pel "cas Palma Arena", finalment no ho haurà de fer després d'haver-se suspès per sorpresa totes les compareixences previstes: la de Jaume Matas, la de la seva dona i la de l'expresident d'Endesa. Els advocats defensors han demanat suspendre la vista per estudiar les noves escoltes telefòniques que s'ha presentat aquest dimarts i el jutge hi ha accedit.

El cunyat sí que compareix

El cunyat de Jaume Matas, Fernando Areal, ha comparegut davant el jutge que porta el "cas Palma Arena" i ha explicat que va entregar 32.000 euros en negre per unes obres al palauet de Matas a Palma a un constructor que abans ja havia fet unes altres obres per condicionar la nova seu del PP. El cunyat de Jaume Matas, Fernando Areal ha explicat davant el jutge que va ser la seva germana i dona de Matas qui li va entregar els diners.

El jutge també li ha preguntat pel pis de luxe a Madrid, al barri de Salamanca, que va adquirir un amic de Matas, però que va acabar llogant a la família de l'expresident balear. El cunyat de Matas ha declarat que va entregar 100.000 euros per comprar el pis, però que finalment es va escripturar a nom d'un amic de Matas, Bartomeu Reus. Pel que fa al lloguer, Areal ha reconegut que va actuar com a apoderat en aquesta operació i que ho va fer per no perjudicar Matas de cara a les eleccions.

D'altra banda, el cunyat de Matas ha negat que pagués 70.000 euros en negre a l'agència de comunicació Nimbus per finançar la campanya electoral de la legislatura passada.

El jutge ha ordenat que tots els presents a la sala apaguessin els telèfons mòbils, a causa de les filtracions periodístiques que s'han produït durant la declaració d'Areal.

Matas, escridassat a l'arribada

Jaume Matas ha arribat als jutjats de Palma cap a les 9 del matí i ha estat escridassat quan accedia per la porta del darrere al jutjat. Matas havia de declarar com a imputat pel "cas Palma Arena" i dues causes més, i havia de declarar pel sobrecost del velòdrom de la ciutat i en relació amb dues causes més de presumpte enriquiment il·lícit i finançament irregular del PP balear. 

La justícia investiga el sobrecost del velòdrom de la ciutat, que el mateix Matas va inaugurar a bombo i platerets poc abans de finalitzar el seu últim mandat. La instal·lació tenia un pressupost inicial de 46 milions d'euros, que es van disparar fins a superar els 110 milions.

També està imputat en un presumpte cas d'enriquiment il·lícit, per haver incrementat de forma notòria el patrimoni durant el seu segon mandat, i per presumpte finançament irregular del PP durant les últims eleccions autonòmiques i municipals.

En total, Matas està imputat de 9 delictes, que són prevaricació, suborn, malversació de fons públics, apropiació indeguda, tràfic d'influències, blanqueig de capital, falsedat documental i els delictes fiscal i electoral, que li poden suposar penes de fins a 30 anys de presó.

L'expresident de les Illes ha tornat a Palma procedent dels Estats Units, on viu des que, després de les eleccions de l'any 2007, no va poder formar govern. Finalment, però, Matas no ha comparegut davant el jutge.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut