Imatge captada per les noves càmeres de seguretat de la zona de baixes emissions
Barcelona

El "Gran Germà" de la zona de baixes emissions: Així es multarà els vehicles

Entre l'1 de gener i l'1 d'abril hi haurà un període de prova sense multes en què el consistori enviarà "notes pedagògiques" als infractors

RedaccióActualitzat

Les primeres 36 càmeres per controlar la zona de baixes emissions a Barcelona ja estan a punt per començar a funcionar l'1 de gener.

Amb el canvi d'any s'activarà a Barcelona la zona de baixes emissions i els cotxes més contaminants, els que no tenen l'etiqueta, no podran entrar a la ciutat ni a tot l'entorn de les rondes. L'Ajuntament de Barcelona ha explicat l'operatiu de càmeres que controlaran els vehicles per la matrícula.
 

50.000 cotxes menys

L'Ajuntament calcula que la posada en marxa de la zona de baixes emissions evitarà que 50.000 cotxes contaminants entrin a la ciutat els dies laborables.

Les 36 càmeres estan instal·lades en diferents punts de la ciutat que l'ajuntament ja ha dit que no dirà quins són. Estan instal·lades en diferents ubicacions de la ciutat i cada punt pot concentrar entre 2 i 6 dispositius. Cada càmera té capacitat per controlar diversos carrils de circulació.

Són les primeres d'un total de 66 càmeres preparades per llegir matrícules, detectar les que no tenen autorització per circular a la zona de baixes emissions i enviar la informació directament a Hisenda perquè tramiti la multa. Els dispositius tenen capacitat per verificar totes les matrícules que passin per un punt de control. Són compactes i compten amb flaix de llum infraroja per garantir la visibilitat.

Aquestes càmeres tindran capacitat per controlar diversos carrils i llegiran de manera automàtica totes les tipologies de matrícules, també les dels vehicles estrangers. El sistema detectarà les que no tinguin etiqueta ambiental i les sancionarà. De moment, però, hi haurà tres mesos de moratòria.

De l'1 de gener a l'1 d'abril ningú serà sancionat

Els primers tres mesos ningú serà sancionat però als conductors reincidents se'ls enviaran notificacions, "notes pedagògiques" advertint-los que ja no ho haurien de fer. Les multes es començaran a posar l'1 d'abril i aniran dels 100 euros per infraccions lleus als 500 per infraccions molts greus.

Aquestes càmeres, que estaran senyalitzades, se sumaran a les tasques de control que també faran diverses patrulles de la Guàrdia Urbana.

Rosa Alarcón, la regidora de Mobilitat, ha anunciat que en aquest mandat ampliaran les funcions d'aquestes càmeres perquè també puguin detectar excessos de velocitat i altres infraccions.

Les furgonetes, camions i autobusos que no disposin d'etiqueta ambiental de la DGT tenen un any de moratòria per adaptar vehicles i flotes a la normativa de la zona de baixes emissions.

ARXIVAT A:
ZBE BarcelonaContaminacióMobilitat
Anar al contingut