El govern accelera l'obertura de l'oci nocturn amb una app per demostrar que estàs vacunat

Les veus que reclamen la reobertura del sector s'han multiplicat després dels incidents posteriors als botellons massius d'aquest cap de setmana

RedaccióActualitzat

Els macrobotellons i la bona evolució de la pandèmia han portat el govern a accelerar la reobertura dels interiors dels locals d'oci nocturn, que, en principi, segons el sector, estava prevista per al 15 d'octubre.

Per fer-ho, prepara una aplicació de mòbil que, amb un codi QR, certificarà que les persones que volen accedir als locals tenen la pauta completa de la vacuna, han passat la Covid o tenen un test negatiu. Tot això, garantint la confidencialitat de la resta de dades personals.

En paral·lel, els serveis jurídics ultimen tots els detalls legals abans de portar-ho al Tribunal Superior de Justícia, que ho haurà d'aprovar. Tot i que de moment no s'ha concretat cap data, el govern treballa amb la vista posada en el pont del 12 d'octubre.


La patronal vol un aforament del 80%

Des de Fecasarm, la patronal de l'oci nocturn, acusen la Generalitat d'inacció durant tot aquest temps i dubten si ara podran tenir llestos tots els protocols. Aquest estiu durant, els 15 dies que les discoteques van obrir, els locals no van poder assegurar en tots els casos que es mantinguessin distàncies i mascaretes.

Ara diuen que només obriran si  tenen totes les garanties i demanen el màxim possible: un aforament del 80%, que es pugui ballar i l'horari de tancament, com més tard millor.

Dijous passat, les discoteques van poder ampliar fins a les tres de la matinada l'horari d'obertura, però només en els espais exteriors, i el sector reclama fa molt temps la reobertura total.

Després d'un cap de setmana amb incidents als botellons massius als carrers, sobretot a Barcelona, encara més veus han demanat reobrir els locals.

Actualment, només Catalunya i les Balears mantenen tancats els interiors de les discoteques i bars de nit, i a les Illes ja s'ha fet la petició per poder-ho fer el dia 8 amb passaport Covid.

Un any i mig tancats en interior

Des de la declaració de l'estat d'alarma, el 14 de març de l'any passat, l'oci nocturn només ha pogut reobrir tímidament en dues ocasions, entre juny i juliol del 2020 i del 2021.

El 19 de juny del 2020, un cop arribada la tercera fase de la desescalada després del confinament, van poder reobrir amb dret a ballar. Només tres dies més tard es van fer enrere pel que fa al ball, i el 24 de juliol es va decidir tornar a tancar l'oci nocturn.

Un any més tard d'aquella curta reobertura, discoteques i bars de nit van poder tornar a aixecar les persianes. Va ser el 21 de juny d'aquest any. De nou, el retorn del sector va ser breu. El 9 de juliol van tornar a tancar per la cinquena onada.

Argimon, ja com a conseller de Salut, va atribuir 31 brots de Covid a l'oci nocturn i va dir que la reobertura, quan arribés, es faria amb test d'antígens o certificat Covid.


22 ingressats menys

El Departament de Salut ha declarat 22 hospitalitzats menys a causa de la Covid-19 en les darreres hores. Ara són 464, i 4 crítics més ingressats a les UCI, que passen de 166 a 170.

En paral·lel, s'han notificat 532 nous contagis confirmats, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 910.923, i 12 morts en les últimes hores. El global de defuncions des de l'inici de la pandèmia és de 23.891.

El 2,12% de les proves que s'han fet en la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies passa de 69,44 a 67,86, mentre que a 7 dies puja de 29,54 a 29,80.

Salut crea el Comitè Científic Assessor de la Covid-19

El Departament de Salut, dirigit per Josep Maria Argimon, ha creat el Comitè Científic Assessor de la Covid-19, un òrgan d'assessorament tècnic, que emetrà recomanacions i propostes sobre l'abordatge de la problemàtica de la pandèmia.

L'òrgan el presidirà Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron. Estarà format per un mínim de 20 i un màxim de 35 membres d'entre professionals de reconegut prestigi en el camp de la sanitat, la medicina, les ciències de la salut i les ciències socials, jurídiques i econòmiques. Tots els seus integrants són nomenats per un període de tres anys.

Entre els vocals hi ha Daniel Prieto-Alhambra, Silvia de Sanjosé, Julià Blanco, Antoni Plasència, Antoni Trilla, Tomàs Pumarola, Oriol Mitjà, Miquel Pujol, Clara Prats, Àlex Arenas, Yoseba Cánovas, Anna Suy, Anna Forcada, Jaume Sellarès, Salvador Macip, Juan Pablo Horcajada, Joaquin Lopez-Contreras, Robert Güerri, Josep M. Jansà, Alba Vilajeliu, Begoña Roman, Guillem López Casasnovas, Antoni Soriano, Albert Bosch, Joaquim Sagalès, Coral Fernandez, Antoni Sisò, Josep Corbella, Francesc Fina, Jordi Casabona, Benito Almirante i Roger Paredes.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut