Raparació de vidres en un establiment després dels aldarulls a les platges de Barcelona (Efe/Quique García)

66 detinguts, 73 ferits i una polèmica política pels incidents als botellots de la Mercè

Intercanvi de retrets entre l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat sobre la responsabilitat del dispositiu policial

Laura GalanActualitzat

Els violents incidents en els botellots del cap de setmana coincidint amb les festes de la Mercè a Barcelona han deixat un balanç de 66 detinguts -19 d'ells menors-, 73 ferits -13 per arma blanca- i danys en mobiliari urbà, vehicles i establiments encara per quantificar.

40.000 joves divendres a la plaça Espanya i 30.000 dissabte a la platja del Bogatell van desbordar les previsions de la policia. La majoria d'assistents van tenir una actitud festiva i pacífica, però alguns grups d'esvalotadors van acabar provocant els incidents.

La qüestió s'ha traslladat a la política amb intercanvi de retrets entre la Generalitat i l'Ajuntament sobre com respondre a situacions com aquestes.

Durant el cap de setmana, l'alcaldessa Ada Colau va demanar un augment d'efectius dels Mossos a la ciutat argumentant que els botellots són competència de la Generalitat en haver-se convertit en un problema d'ordre públic.

Aldarulls durant els botellons de la Mercè

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, li ha contestat aquest dilluns que "no té raó". Ha demanat a Colau "assumir les seves responsabilitats" i ha negat que faltessin efectius: "els dispositius van ser dissenyats per la Guàrdia Urbana que decidien què es tancava i què no". Ha assegurat que "quan s'han requerit els Mossos, allà han estat".

L'alcaldessa ha aclarit aquest dilluns a TV3 que va demanar un reforç dels Mossos amb "respecte i ànim col·laborador" per evitar problemes d'ordre públic. "En cap cas això ha de ser una polèmica", ha afirmat.

Colau ha admès que és "molt difícil" preveure un botellot com el de divendres que va derivar "en un problema d'ordre públic".

També ha manifestat la voluntat d'asseure's amb la Generalitat per abordar la necessitat d'oci dels joves i ha subratllat que "les administracions i partits polítics hem d'asseure'ns per abordar el tema de fons: donar resposta a la queixa de tota una generació".

Botellon a l'Avinguda Maria Cristina, la matinada de dissabte (Europa Press/Loren Sopena)

A l'Ajuntament de Barcelona, el grup d'ERC ha atribuït els botellots i els disturbis a "la falta d'anticipació i nefasta gestió" del govern municipal. Aquest grup i el de Junts han demanat un ple extraordinari per tractar aquest tema.

Catalunya en Comú, per la seva part, ha assegurat que demanarà la compareixença del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, perquè "doni explicacions" al Parlament pels incidents.

Els detinguts durant els incidents de dissabte i diumenge a la plaça Espanya i la platja del Bogatell han començat a passar a disposició judicial. 13 han quedat en llibertat provisional. També han quedat en llibertat els 19 menors després de ser posats a disposició de la Fiscalia de Menors.

Els detinguts estan acusats de delictes de lesions, robatoris, furts, danys, atemptat i desordres públics.

El director dels Mossos, Pere Ferrer, va atribuir aquests actes vandàlics i robatoris a una minoria de "delinqüents oportunistes", que s'aprofiten de les multituds que congreguen els botellots.

ARXIVAT A:
La MercèAjuntament de BarcelonaPolicial
Anar al contingut