El govern espanyol en funcions intervé els comptes de la Junta d'Andalusia
El president andalús, Juanma Moreno, entre el vicepresident, Juan Marín, i el conseller d'Hisenda, Juan Bravo (EFE/Julio Muñoz)

El govern espanyol en funcions intervé els comptes de la Junta d'Andalusia

Prohibeix que surti als mercats a finançar-se perquè ha incomplert els objectius d'estabilitat, i el PP andalús acusa Pedro Sánchez d'aplicar un "155 encobert" per "venjança"

Juli Rodés AlmerActualitzat

El govern espanyol en funcions ha prohibit que la Junta d'Andalusia, governada pel Partit Popular i Ciutadans, surti als mercats a buscar finançament aquest pròxim 2020.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha justificat la intervenció dels comptes andalusos perquè la Junta no va complir els objectius d'estabilitat, deute públic i despesa en l'exercici del 2018.

Es dona la circumstància que Montero havia estat consellera d'Economia del govern andalús, i ho va ser fins al juny de l'any 2018, en què es va produir l'incompliment que ara ha causat la intervenció ordenada per ella mateixa.

El president de la Junta, Juanma Moreno, s'ha referit a aquest fet:

"Una intervenció amb l'argument que no s'ha complert ni la regla de despesa ni l'objectiu de dèficit ni cap dels grans objectius marcats per la llei d'estabilitat pressupostària en un any en què Susana Díaz era la presidenta de la Junta i, curiosament, la consellera era l'actual ministra d'Hisenda."


Moreno, del PP, s'ha mostrat "sorprès i indignat" per la decisió, que ha qualificat de "disbarat descomunal" i d'"atac frontal als andalusos".

"Com s'ha d'intervenir una regió que és l'única que en només deu mesos ha aprovat els pressupostos de 2019 i 2020, amb l'objectiu de dèficit zero, amb un equilibri pressupostari; una regió que està fent un ajustament i un control dels seus comptes com mai abans s'havia fet?"

 

El president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, ja ha demanat una rectificació al govern espanyol en funcions (EFE/Julián Pérez)

 

A més, ha lamentat que Montero no hagi fet cap trucada a l'actual conseller d'Hisenda andalús, Juan Bravo, o a ell mateix, per donar "explicacions personals i directes".

Des del PP andalús s'ha demanat directament la dimissió de Montero, a qui el vicesecretari general, Toni Marín, ha acusat d'aplicar un "155 econòmic" per "venjança" després de perdre les eleccions i del judici dels ERO.

 

Pablo Casado, president del PP, aquest dilluns al Congrés dels Diputats (EFE/Fernando Villar)

 

Encara des del PP, el president del partit, Pablo Casado, ha anunciat que demanarà la compareixença de Montero al Congrés dels Diputats per explicar aquesta "intervenció".

Ha argumentat que, per coherència, caldria fer el mateix al País Valencià i en altres comunitats autònomes governades pels socialistes.

 

Inés Arrimadas, líder de Ciutadans al Congrés dels Diputats, aquest dilluns a la cambra baixa (EFE/Fernando Villar)

 

Des de Ciutadans, que governa a Andalusia en coalició amb el PP, Inés Arrimadas també ha denunciat que el PSOE "mira cap a un altre costat" mentre comunitats amb governs socialistes també incompleixen els objectius.

A més, ha qualificat que intervenir les finances andaluses "és demencial, sectari i vergonyós" i "demostra que bé ho està fent" la Junta actual.

El vicepresident de la Junta, Juan Marín, de Cs, ha anat més enllà i ha acusat el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, de "fer pagar a Andalusia" les "negociacions amb ERC i amb els nacionalistes".
 

 

 

El president andalús felicita el conseller d'Hisenda, Juan Bravo, després de l'aprovació dels pressupostos andalusos, el 12 de desembre (EFE/Julio Muñoz)

 

Des del govern espanyol, el delegat a Andalusia, Lucrecio Fernández, ha defensat la intervenció financera i ha assegurat que el Ministeri d'Hisenda tracta totes les comunitats autònomes amb "les mateixes regles de joc, que va aprovar un govern del PP el 2012 i el 2014".

També ha assegurat que l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ja havia advertit a la Junta que "els números no quadraven" abans que la setmana passada el Parlament andalús aprovés els pressupostos.

ARXIVAT A:
Andalusia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut