Madrid

El govern espanyol actua contra les consultes d'autodeterminació de Catalunya

El govern espanyol ha donat instruccions a l'advocacia de l'Estat perquè estudiï si les consultes sobiranistes que més d'un centenar de municipis catalans han convocat pel proper 13 de desembre vulneren d'alguna manera la llei i es poden recórrer i prohibir. Fonts de l'executiu asseguren que s'actua de la mateixa manera que amb el cas d'Arenys de Munt, el primer municipi català que va fer una consulta d'aquestes característiques el passat mes de setembre. Els casos, però, són diferents ja que en el cas d'Arenys de Munt es va prohibir pel suport de l'ajuntament, mentre que ara les consultes estan promogudes per entitats.

Actualitzat
El govern espanyol demana a l'advocacia de l'Estat que si les consultes sobre l'autodeterminació de Catalunya previstes pel proper 13 de desembre vulneren les lleis, les recorri davant dels tribunals corresponents. Fonts de l'executiu han comentat que és lògic que ara s'actuï igual que es va fer amb Arenys de Munt, el primer municipi català que va realitzar una consulta d'autodeterminació el passat mes de setembre i en què un 96% dels arenyencs que van votar, ho van fer per la independència de Catalunya.

En aquell cas, una jutge de Barcelona va prohibir a l'ajuntament d'Arenys de Munt donar suport a la consulta, com en un principi es va acordar en ple municipal. La justícia va considerar que l'administració local envaïa competències de l'Estat. Així, la consulta es va acabar fent però no en dependències ni amb suport logístic municipal.

En aquests nous casos, impulsats per entitats, el govern espanyol vol que s'estudiïn quines fórmules són factibles per intentar aturar aquestes consultes, unes consultes que l'executiu espanyol vol que es revisin una a una.

Anar al contingut