El primer ministre libanès, Hassan Diab, compareix per anunciar la seva dimissió
El primer ministre libanès, Hassan Diab, compareix per anunciar la seva dimissió

Cau el govern del Líban arran de les protestes per les explosions de Beirut

El primer ministre, Hassan Diab, denuncia que els sistemes de corrupció al país "són més grans que l'Estat"

RedaccióActualitzat

Sis dies després de les explosions al port de Beirut, el govern del Líban dimiteix en bloc. La tragèdia de dimarts passat i la posterior onada de protestes contra la corrupció de la classe política ha provocat una cadena de dimissions. Aquest diumenge van fer un pas al costat els ministres d'Informació i Medi Ambient; aquest dilluns, els de Justícia i Finances, i hi ha un degoteig constant de diputats.

I finalment, aquest dilluns s'ha vist acorralat el primer ministre, Hassan Diab, que ha anunciat la seva dimissió, i amb això, la del seu govern. Diab ha reconegut que l'explosió és el resultat d'un sistema de corrupció endèmic.

"Els ciutadans demanen l'assumpció de responsabilitats per un desastre que ha estat set anys latent i amagat. Assumim el seu desig que hi hagi un canvi real en aquest estat corrupte."

D'aquesta manera, el fins ara màxim responsable de l'executiu ha denunciat que els sistemes de corrupció al país "són més grans que l'Estat". El govern de Diab es va formar el desembre del 2019, en resposta a l'onada de protestes que va esclatar al país a l'octubre en contra del sistema de govern corrupte i sectari.

En el discurs de dimissió, ha assegurat que el seu govern tecnòcrata ha fet "tot el que ha pogut per salvar el país", però que hi ha una "gran barrera" que frena el canvi. Diab ha responsabilitzat de la catàstrofe la "classe política" que "lluita amb tots els mitjans bruts", sense referir-se a cap partit o dirigent en concret.

"Alguns no han llegit bé la revolució dels libanesos del 17 (d'octubre). Era contra ells, però no ho van entendre."

El ministre de Sanitat havia avançat aquest dilluns al matí que el primer ministre del país anunciaria la seva dimissió. I efectivament, el fort descontentament de la població, que s'ha vist aquest cap de setmana als carrers de la ciutat, ha acabat tallant el fil del qual penjava l'executiu libanès.

La plaça del Màrtir de Beirut, epicentre de la capital i de les protestes, ha seguit expectant les notícies sobre la imminent caiguda del gabinet.

Manifestació a Beirut després de l'explosió de dimarts al port
Manifestació a Beirut després de l'explosió de dimarts al port (Reuters / Issam Abdallah)

La incògnita és si l'escenari que ara s'obre, un possible govern d'unitat nacional, pot trencar dinàmiques sectàries arrelades des de fa 30 anys i acontentarà la població, que acusa el govern de negligència per l'explosió. El govern havia especulat també amb unes eleccions anticipades per intentar apaivagar la tensió als carrers, però finalment l'executiu ha dimitit.

Aspecte del lloc on hi va haver l'explosió (Efe/Epa/Wael Hamza)
Aspecte del lloc on hi ha haver l'explosió (Efe/Epa/Wael Hamza)

Les protestes que van començar durant el cap de setmana han continuat aquest dilluns, en el tercer dia de disturbis. El poble vol, des de fa temps, acabar amb una elit que reparteix el poder a les diferents confessions religioses. Un sistema corrupte i clientelar que els libanesos veuen darrere de la negligència al port.

La xifra de morts ja ha arribat als 200, segons les xifres oficials, tot i que hi ha molts desapareguts. Gairebé un terç són sirians que treballaven al costat del port, però hi ha molts col·lectius vulnerables, com els mateixos sirians o les treballadores domèstiques migrants, que no estan registrats enlloc.

Un manifestant oneja la bandera del Líban durant les protestes d'aquest dilluns a Beirut
Un manifestant fa onejar la bandera del Líban durant les protestes d'aquest dilluns a Beirut (Reuters / Hannah Mckay)

 

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
Anar al contingut