Més de 100 morts i 4.000 ferits en dues enormes explosions al port de Beirut

Es calcula que les dues explosions que haurien estat causades per 2.750 tones de nitrat d'amoni han deixat sense llar almenys 250.000 persones

RedaccióActualitzat

El Líban viu aquest dimecres una jornada de dol nacional, l'endemà que dues explosions en el port de Beirut devastessin diversos barris de la capital del país, causant més de 100 morts i més de 4.000 ferits, segons el balanç més recent de la Creu Roja libanesa.

Han causat danys greus en un radi de 3,2 quilòmetres, en una àrea on hi viuen més de 750.000 persones.

Es calcula que almenys 250.000 persones haurien quedat sense llar.

Segons Marwan Abboud, el governador de la ciutat, "gairebé la meitat de Beirut està destruïda o danyada".

 

(TV3)


Els equips d'emergència continuen buscant possibles víctimes als voltants de la zona de les deflagracions, que ha quedat arrasada.  

 

Bandera del Líban a mig pal davant del palau presidencial, a Baabda (Reuters)


S'ha declarat l'estat d'emergència durant dues setmanes, i el Consell Suprem de Defensa libanès ha decretat Beirut como a "zona catastròfica".

 

La zona de les explosions ha quedat arrasada (EFE/Wahel Hamzeh)


Van tenir lloc sobre les 5 de la tarda en un magatzem de la zona portuària, causant enormes columnes de fum. L'Agència Nacional de Notícies del Líban ha parlat d'"incomptables" morts i ferits.

 

Líban image de satèl·lit dels magatzems del port on es van produir les explosions (Reuters)


Les explosions van ser tan fortes que alguns ciutadans de Beirut van pensar que es tractava d'un terratrèmol. De fet, el Servei Geològic dels Estats Units (USGS) va registrar les explosions com un terratrèmol de magnitud 3,3.

Amb tot, el mateix USGS explica que no es pot fer una comparació directa, perquè l'explosió va tenir lloc a la superfície.

 

Més de 100 morts i 4.000 ferits en dues enormes explosions al port de Beirut
Columna de fum al port de Beirut, com a conseqüència de les explosions d'aquest dimarts (EFE/Ibrahim Dirani)


L'alcalde de Beirut, Jamal Itani, també ha fet la comparació amb un terratrèmol, i ha avançat que les explosions tindran conseqüències molt negatives per a l'economia de la ciutat i de tot el país, que d'un temps ençà està molt deteriorada.

"És com un gran terratrèmol que ha colpejat el Líban i Beirut, i això costarà milers de milions de dòlars de recuperar; l'economia es deteriorarà encara més, perquè els negocis han estat afectats completament. Per rellançar-la calen noves inversions. No perdrem l'esperança."


Mitjans locals apunten que només un dels hospitals de la capital libanesa ha rebut mig miler de ferits. Els centres hospitalaris estan desbordats, i s'ha demanat que totes les ambulàncies del país es traslladin a la capital libanesa.

 

 

L'onada expansiva s'ha sentit a tota la capital libanesa. Moltes edificacions de diversos barris de la ciutat se n'han vist afectades. Hi ha hagut trencadissa de vidres i caiguda de balcons. I hi ha ciutadans que han quedat atrapats a casa seva.

També ha fet bolcar vehicles i embarcacions.

Les explosions s'han pogut sentir, fins i tot, a l'illa de Xipre, a uns 200 quilòmetres de distància mar endins.

 

 

Les oficines de la delegació de TV3 i Catalunya Ràdio també han resultat afectades.

 

 

Tones de nitrat d'amoni

La principal hipòtesi és que les explosions serien accidentals, no causades intencionadament.

Dimarts a la nit, el president del Líban, Michel Aoun, ha apuntat que 2.750 tones de nitrat d'amoni, un compost químic, que han estat sis anys en un magatzem sense mesures de seguretat, serien la causa de les deflagracions.

Alguns mitjans han especulat amb la possibilitat que fossin la conseqüència d'un atac d'Israel contra el moviment xiïta de Hezbollah.

Tanmateix, Israel ha negat qualsevol vinculació amb l'incident i ha ofert suport humanitari i mèdic al Líban.

Altres països com França, l'Iran, els Estats Units, Egipte, els Emirats Àrabs Units o Qatar també s'han solidaritzat amb el Líban.

Aquest mateix dimarts, militars francesos integrants de la Força de Pau de l'ONU al Líban (FINUL) ja han intervingut en les tasques de rescat.

 

Dos bombers treballant en les tasques d'extinció del foc causat per les explosions (Reuters/Mohamed Azakir)


El president libanès ha ordenat a les Forces Armades que patrullin les zones més afectades per "mantenir la seguretat".

El primer ministre del Líban, Hasan Diab, ha declarat un dia de dol nacional aquest dimecres.

 

Columnes de fum s'han elevat per tot Beirut després de les explosions al port de la ciutat (Reuters/Issam Abdallah)
ARXIVAT A:
Pròxim Orient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut