Manifestació a Beirut després de l'explosió de dimarts al port
Manifestació a Beirut després de l'explosió de dimarts al port (Reuters / Issam Abdallah)

Indignació a Beirut amb manifestants entrant a edificis públics i crits de "revolució!"

Les protestes causen la mort a un policia i ferides a 172 persones

RedaccióActualitzat

La indignació per l'explosió al port de Beirut s'ha desbocat aquest dissabte pels carrers de la capital del Líban, amb protestes que han provocat la mort d'un policia i almenys 172 persones ferides. La tragèdia ha evidenciat les irregularitats a les instal·lacions del port, un mirall de la corrupció entre les elits polítiques i econòmiques del país.

La manifestació ha arrencat amb tensió, amb pedrades contra el parlament, gasos lacrimògens i forces de seguretat expectants als carrers del costat.

 

Unes 10.000 persones s'han concentrat a la plaça del Màrtir, la històrica plaça central de Beirut. Centenars de manifestants, liderats per membres retirats de l'exèrcit, han entrat al Ministeri d'Exteriors, convertit ara, diuen, en el "centre de control de la revolució".

"Ens quedem aquí. Fem una crida al poble libanès a ocupar tots els ministeris", diu un manifestant amb un megàfon

Els manifestants han entrat a altres edificis públics com el Ministeri de Medi Ambient, des d'on han llançat fotos de les autoritats i paperassa per la finestra. La població aplaudeix i crida "revolució!".

Protestes a Beirut (Reuters / Hannah McKay)


Tensió a l'alça

Un policia ha mort en un enfrontament amb manifestants en un cèntric hotel de la ciutat, i almenys 172 persones han patit ferides de diversa consideració, segons informa l'Agència EFE. Les forces de seguretat han dit a través de Twitter que un membre del Ministeri de l'Interior ha mort "en el procés de mantenir la seguretat mentre assistia detinguts dins de l'hotel Le Gray, després de ser atacat per diversos assassins".

Manifestants en les protestes a Beirut (Reuters/Hannah McKay)

Creu Roja al Líban ha traslladat 63 persones a hospitals propers i ha atès 175 persones al lloc dels fets.

La indignació al Líban ha augmentat els últims dies després de l'explosió de dimarts passat al port de Beirut d'un carregament de gairebé 3.000 tones de nitrat d'amoni. La tragèdia ha causat almenys 158 morts i 6.000 ferits, segons els últims recomptes oficials. Milers de manifestants, doncs, clamen venjança contra la classe política per l'explosió de dimarts al port, que va arrasar bona part de la ciutat.

Una catàstrofe que se suma a la corrupció i la penúria econòmica, que ja eren motiu de protestes des de fa mesos. Aquest diumenge, una quinzena de països i diverses institucions financeres internacionals intentaran establir les ajudes. Però de moment, al carrer, hi domina la ràbia.

 

Eleccions a l'horitzó

El primer ministre del Líban, Hasán Diab, ha proposat celebrar eleccions parlamentàries anticipades al país, en un intent de contenir l'onada de protestes contra la crisi política i econòmica.

"Estic preparat per assumir la responsabilitat del govern durant els dos propers mesos fins que tots els partits acordin la propera fase a seguir, i el dilluns convocaré el Consell de Ministres per organitzar aquestes eleccions anticipades."

Hores abans d'aquest anunci, els diputats del partit cristià Kataeb han anunciat que abandonen el parlament libanès com a protesta contra el Govern, segons ha informat el líder de la formació, Sami Gemayel.

Les tres renúncies del partit cristià arriben després de les de Marwan Hamade, del partit del líder drus Walid Jumblat, i la diputada independent Paula Yacoubian, qui va demanar a tots els diputats que dimitissin perquè "el Parlament ja està fora del procés de presa de decisions".

ARXIVAT A:
Pròxim Orient
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut