El govern de Nicaragua bombardeja durant set hores un feu de l'oposició

L'Associació Nicaragüenca pro Drets Humans denuncia la mort d'almenys tres civils i un policia

RedaccióActualitzat

El president de Nicaragua, Daniel Ortega, no sembla disposat a fer cas a les peticions de la comunitat internacional, que li demana que aturi la repressió violenta contra l'oposició i enceti un procés de diàleg.

Ben al contrari, ha augmentat l'ús de la força.

Avui mateix, només poques hores després que s'aguditzessin les pressions internacionals en aquest sentit, grups de paramilitars han encerclat i pres el control de Masaya, una ciutat mítica de la revolució sandinista que s'ha convertit en una de les comunitats que més resistència ha oposat al govern d'Ortega.

Fortament armat, un contingent de "forces combinades" governamentals, integrat per uns 1.500 paramilitars -més militars, policies, parapolicies i grups afins a Ortega- ha llançat un atac intens contra la comunitat indígena de Monimbó, un barri de Masaya, ara una zona plena ara de barricades.

Situada a uns trenta quilòmetres de la capital, Managua, Masaya ha estat bombardejada durant set hores. Es té constància de la mort d'almenys quatre persones: tres civils i un policia.

La crisi més sagnant

Nicaragua viu la crisi més sagnant de la seva història en temps de pau. A més, des de fa tres mesos, els carrers són l'escenari de protestes ciutadanes per demanar la reforma de les pensions.

La repressió desplegada pel govern presidit per Daniel Ortega a aquest moviment ja ha causat més de 350 morts i centenars de ferits.

Crides internacionals

La Unió Europea, els Estats Units, gran part de la comunitat iberoamericana i també les Nacions Unides han fet aquest dimarts una nova crida al final de la violència i el diàleg.

 

L'únic suport internacional a Ortega ha arribat des de l'Havana, on els participants en el Fòrum de Sao Paulo han mostrat la seva solidaritat amb el president nicaragüenc davant del que han qualificat d'"intents de desestabilització de la dreta".

Fundat els anys noranta per Fidel Castro i Lula da Silva, aleshores líder del Partit dels Treballadors, com un espai de diàleg polític, el Fòrum de Sao Paulo, que es reuneix anualment, ha tingut, entre d'altres participants d'aquesta edició 2018, el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, i el de Bolívia, Evo Morales, i també l'expresidenta del Brasil Dilma Rousseff.

Des de dins de Nicaragua, l'oposició exigeix la renúncia d'Ortega després d'onze anys en el poder i la convocatòria d'eleccions, però la resposta del govern sempre és negativa.

 

Contra Daniel Ortega i la seva dona, Rosario Murillo, vicepresidenta, pesen acusacions de corrupció, nepotisme i abús de poder. Ara cal sumar-hi l'acusació de greus violacions dels drets humans.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut