Roma

El govern de Monti aprova el pla d'ajust i demana sacrificis per treure Itàlia de la "crisi gravíssima"

Itàlia ha començat a traçar el camí per fer front a la crisi del deute. El Consell de Ministres ha aprovat el pla d'austeritat del primer ministre, Mario Monti, en una trobada inicialment prevista per dilluns. Es preveu un ajust de 30.000 milions d'euros, amb mesures com l'augment d'impostos o una reforma del sistema de pensions que ha fet plorar la mateixa ministra de Treball. Al mateix temps, però, es volen buscar fórmules per afavorir el creixement de l'economia. Monti ha dit que és hora de fer sacrificis, ell mateix ha anunciat que renunciarà al seu sou, i els ha justificat per la gravetat de la situació d'Itàlia.

RedaccióActualitzat
Mario Monti ja ha enllestit el paquet de mesures que ha dissenyat per salvar Itàlia de la crisi. Aquest diumenge, 24 hores abans del previst, el seu executiu l'ha aprovat en una reunió que s'ha allargat per espai de tres hores. Després, Monti apareixia amb el seus ministres per donar-ne els detalls.

L'ajust ascendeix a 30.000 milions d'euros, dues terceres parts del qual es destinaran a quadrar els números i, la resta, a invertir en favor del creixement, el sistema productiu i el treball. L'excomissari europeu ha previst aconseguir entre 12.000 i 13.000 milions d'euros reduint despeses. Els altres 18.000 sortiran de l'augment dels ingressos a les arques públiques.

Més impostos

Per obtenir més diners cal augmentar impostos. Apujarà l'IRPF i els italians pagaran un nou impost de luxe quan comprin béns com un cotxe de gran cilindrada, un iot, ultralleugers o grans mansions. També restablirà l'impost sobre la compra de la primera vivenda, que no es pagava des de feia dos anys.

Itàlia no augmentarà per ara l'IVA però preveu fer-ho si és necessari a partir del setembre del 2012 en dos punts percentuals.

Reforma laboral

Durant la intervenció, la ministra de Treball italiana, Elsa Fornero, ha començat a plorar just quan estava a punt d'anunciar que les pensions dels jubilats italians ja no estaran referenciades a la inflació. El mateix Mario Monti li ha agafat la paraula i ha anunciat aquesta mesura que, sens dubte, afectarà el poder adquisitiu dels pensionistes italians.

Especialment polèmica també s'espera que sigui la decisió d'augmentar l'edat de jubilació d'homes i dones, als 66 ells i als 63 elles, i l'exigència de més anys de contribució, 42 i 41, respectivament, per cobrar la pensió.

Els sindicats han posat el crit al cel per una mesura que, segons ells, tindrà un gran impacte social.

Fomentar el creixement i acabar amb el frau

El pla d'Itàlia per lluitar contra la crisi parla de rigor però sense oblidar-se de la necessitat de créixer. En aquest sentit, Monti també ha promès accions en suport a les empreses que beneficiïn tant aquestes com els consumidors i la competència.

El primer ministre ha parlat d'eliminar obstacles per obrir negocis, evitar qualsevol límit d'horari i de dia d'obertura i de reforçar el fons de garantia per assegurar entre 20.000 i 25.000 milions d'euros de crèdit per a les petites i mitjanes empreses. També es premiarà fiscalment el capital que s'inverteixi en negocis.

Un altre eix de treball serà evitar l'evasió fiscal i es requerirà justificar la procedència dels diners a partir de 1.000 euros.

Moment de sacrificar-se

Monti, que abans d'entrar a la reunió ha afirmat que ningú podia estar satisfet, ha demanat sacrificis als italians davant d'una situació que ha qualificat de molt greu. En aquest sentit, el primer ministre ha renunciat al seu sou, que destinarà a una causa benèfica. També ha promès més transparència sobre el cost de la política.

L'excomissari europeu ha mirat cap a Europa i ha dit que en aquest moment Itàlia pot contribuir a fer anar malament l'economia europea i l'eurozona o bé demostrar que, dins del marc europeu, pot resoldre els seus propis problemes.

La Unió Europea engega una setmana decisiva per l'eurozona, que culminarà divendres a Brussel·les, on s'ha de marcar el camí per sortir de la crisi del deute.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut