El govern britànic dona "prioritat" als preparatius per a un Brexit sense acord

May anuncia plans per fer front a un Brexit dur mentre la incertesa sobre el divorci amb la UE ja afecta negativament el país

Juli RodésActualitzat

El govern del Regne Unit es prepara per la possibilitat de sortir de la Unió Europea sense cap tipus d'acord.

Quan falten 100 dies per al Brexit, que s'ha de materialitzar el 29 de març, sembla que aquesta hipòtesi agafa força, i el gabinet presidit per Theresa May ha decidit donar "prioritat operativa" als preparatius necessaris.

Així, per exemple, s'ha aprovat una partida extraordinària de 2.200 milions d'euros per reforçar 27 ministeris i departaments del govern. El ministre de Defensa, Gavin Williamson, ha anunciat al Parlament la mobilització de 3.500 militars per ajudar allà en infraestructures sensibles, com ports o aeroports, o allà on sigui necessari.

 

La primera ministra britànica, Theresa May, aquest dilluns, davant de la residència oficial del número 10 de Downing Street (Reuters)

 

També estan previstes mesures com llogar vaixells per assegurar el subministrament de bens procedents del continent i fer reserves de medicaments d'importació.

La prioritat del govern, de tota manera, segons el ministre del Brexit, Steve Barclay, és fer una sortida pactada. May té tres setmanes de coll per aconseguir-ho, després d'haver ajornat fins a mitjan gener la votació del Parlament sobre l'acord assolit amb Brussel·les.

 

El cap de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, a la porta de casa seva aquest dimarts (Reuters)

 

El cap de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha acusat la primera ministra de jugar amb els temps per reduir el marge de maniobra dels diputats, i de voler espantar els ciutadans donant la imatge que l'acord és l'única alternativa al caos del Brexit dur.

Atmosfera pessimista

La incertesa sobre el divorci amb la UE ja està tenint conseqüències negatives: el comerç ja es ressent d'una baixada de les vendes en una època de l'any habitualment molt bona.

 

Banderes britàniques i europees davant del Parlament durant una manifestació contrària al Brexit (Reuters)

 

També, com reconeixen diversos analistes, hi ha una "atmosfera pessimista" i de frustració entre els ciutadans.

Recollint aquest sentiment, l'Església anglicana ha fet una crida a la "reconciliació" i ha anunciat una pregària "per la unitat nacional, el coratge, la integritat i la lucidesa dels nostres polítics".

En el marc dels esforços per aconseguir els suports necessaris en el Parlament, Theresa May es reunirà aquest dimecres amb els líders d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord.

ARXIVAT A:
Unió EuropeaTheresa MayBrexit
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut