La generació nascuda entre els anys 50 i 70 haurà de fer un "esforç extra", segons Escrivà

El ministre Escrivá alerta la generació del baby-boom: menys pensió o treballar més anys

Assegura que els nascuts entre finals dels anys 50 i mitjans dels 70 hauran d'assumir un "esforç extra" per fer front als problemes de sostenibilitat del sistema de pensions

Actualitzat

Just el mateix dia que s'ha signat l'acord institucional per un nou acord sobre pensions, ja s'ha obert el debat sobre com s'han d'abordar les arestes més complicades de la reforma, que s'han deixat per a més endavant.

Aquest dijous, govern espanyol, sindicats i patronal han escenificat el pacte amb un acte al palau de La Moncloa. Les pensions tornaran a estar vinculades a la inflació, per garantir el poder adquisitiu, i es penalitzaran les prejubilacions.

Unes hores abans, el ministre de la Seguretat Social ja havia obert el meló de la segona part de les negociacions, la que ha de definir el mecanisme de solidaritat entre generacions. Escrivá ha avisat que els nascuts entre els anys 50 i 70 (la generació més nombrosa a Espanya, els anomenats baby-boomers) hauran d'assumir un esforç extra.

Segons Escrivá, es tracta d'una generació molt nombrosa, i haurà d'alleugerir part de la càrrega als que venen darrere, que són menys. De fet, segons el ministre, els problemes de sostenibilitat del sistema de pensions se centren en el període que va entre aquesta dècada i el 2040, quan es jubilarà la generació més nombrosa de la història.

Segons Escrivá, hi ha dues maneres d'encarar-ho, referint-se a les pensions de la generació del baby-boom: "Podran elegir entre diferents opcions, una podria ser un petit ajust de la pensió, molt moderat, o bé podrien treballar una mica més, encara n'hem de concretar els detalls".

Signatura de l'acord de pensions en un acte a La Moncloa (EFE)

Critiques de sindicats i patronal

Sindicats i patronal han rebutjat aquesta proposta, i sobretot, que es formuli el mateix dia que se signava l'acord sobre la primera fase de la reforma.

La previsió és que aquest nou mecanisme de solidaritat entre generacions, que substitueix l'anomenat factor de sostenibilitat de l'anterior reforma del 2013, estigui definit a finals d'aquest any. Es començaria a aplicar a partir de l'any 2027.          

 

ARXIVAT A:
Pensions
Anar al contingut