Fragments de l'avió a Suïssa
Els fragments de l'aparell han quedat a la vista (Instagram Konkordiahuette/Stefan Gafner)

El desgel d'una glacera suïssa fa aflorar restes d'un avió que es va estavellar el 1968

Les peces corresponen a un avió Piper Cherokee que va tenir un accident a la zona; es van recuperar els cadàvers, però no el fuselatge

Actualitzat

Fragments d'un avió que es va estavellar als Alps suïssos el 1968 han aflorat ara, més de 54 anys després, en una glacera. Les restes de l'aparell perdut han aparegut a Aletsch, la glacera més gran de l'Europa occidental. Neix a 4.000 metres, a prop dels cims del Jungfrau i el Mönch.

Ha estat un guia d'alta muntanya qui ha descobert parts de l'aparell durant una expedició per la zona. A causa del canvi climàtic i el desglaç, el recorregut ha variat i ha deixat les peces a la vista.

Un dels bons coneixedors de la zona és Stefan Gafner, responsable d'una cabana a la zona on s'ha fet la troballa, que es coneix com a Konkordiaplatz. En una publicació a l'Instagram del refugi Konkordia, Gafner fa un recull de diverses fotografies.

Explica que, a causa de les condicions actuals, la millor ruta des del coll de muntanya Jungfraujoch fins al refugi passa just per davant de l'avió: "Les peces estan escampades per tot arreu", relata.

 

 

Un avió amb tres tripulants

La policia suïssa ha explicat que les investigacions han pogut determinar que les peces provenen d'un avió Piper Cherokee amb matrícula HB-OYL que es va estavellar a la zona el 30 de juny del 1968. Els treballs de recuperació es realitzaran com més aviat millor, asseguren.

Diversos mitjans locals han especificat que, en aquell moment, es van recuperar els cadàvers dels tres tripulants de la petita aeronau: un professor, un metge i el fill d'aquest darrer, tots residents de Zuric. En canvi, no es van trobar desferres que pertanyessin al buc de l'aparell.

"Fa més de cinquanta anys, els mitjans tècnics per recuperar les restes d'avions en terrenys difícils eren limitats", ha afegit la policia.


Glaceres que s'encongeixen

Davant de la possibilitat real que augmentin les troballes d'aquest tipus davant la minva de les glaceres, publicacions com Le Matin avisen que qui trobi restes d'aquesta mena s'hauria d'abstenir de tocar-les.

Cal marcar l'indret de la descoberta i notificar-lo immediatament a les autoritats locals.  

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaSuïssa
Anar al contingut