Madrid

El desconeixement dels usuaris provoca confusió al Prat el primer dia d'aplicació de la normativa que restringeix el transport de líquids en l'equipatge de mà

Ha entrat en vigor el nou reglament de seguretat aèria de la Unió Europea, que fixa en 100 mil·lilitres la quantitat màxima de líquid, gel, crema o qualsevol altre producte d'aquest estil que es pot portar en un envàs individual a l'equipatge de mà. Els líquids han d'anar dins d'una bossa de plàstic transparent amb sistema d'obertura i tancament i amb una capacitat màxima d'un litre. L'excepció són els líquids que es comprin al mateix aeroport després de passar el control de seguretat. Els ordinadors i aparells electrònics de mida similar, abrics i jaquetes també passen controls específics. L'aplicació de la mesura ha provocat una certa confusió entre molts usuaris que ho desconeixien.

Actualitzat

Matí complicat a l'aeroport de Barcelona per l'entrada en vigor de la normativa que restringeix la presència de líquids a l'equipatge de mà. Els controls per l'aplicació d'aquesta nova mesura han provocat cues al davant dels taulells de facturació, una situació que s'ha vist agreujada per una avaria informàtica que s'ha pogut solucionar amb relativa rapidesa. Molts dels passatgers ja tenien coneixement d'aquesta nova normativa, però a d'altres els ha agafat per sorpresa i han hagut de deixar cremes, sabons i begudes.

Líquids restringits

La nova normativa restringeix el transport d'aigua i altres begudes, sopes, xarops, cremes, locions, olis, perfums, esprais, pasta de dents, gels, desodorants, espuma d'afaitar, pasta de dents, màscara de pestanyes i qualsevol altra barreja de sòlid i líquid.

Envasos

En tots els casos, hi pot haver un màxim de 100 mil·lilitres de líquid per envàs i es poden dur en bosses de plàstic transparent amb tanca adhesiva o cremallera, fundes amb una capacitat màxima d'un litre. Els primers dies aquesta bossa la proporcionarà AENA, l'ens gestor dels aeroports, i posteriorment es podrà comprar a les mateixes instal·lacions. A l'hora de passar pel control, la bossa ha d'anar separada de l'equipatge de mà.

Excepcions

Es poden comprar ampolles i altres envasos de líquids a les botigues de l'aeroport, un cop superat el control d'embarcament. En aquest cas, no hi ha restriccions de quantitat, tot i que el passatger ho ha de col·locar també en una bossa transparent i ha de guardar el tiquet de compra fins al final, especialment si fa algun transbordament.

Els medicaments, líquids necessaris per a dietes especials i menjar infantil tampoc no estan sotmesos a les restriccions, sempre que siguin per consumir durant el vol. En qualsevol cas, també han de passar per la inspecció. No hi ha cap límit en els líquids que es portin a les maletes facturades.

Ordinadors, abrics i jaquetes

Els ordinadors i aparells electrònics de mida gran també han d'anar fora de l'equipatge de mà i s'inspeccionen per separat. Passa el mateix amb els abrics i jaquetes.

L'equipatge de mà, més petit

A partir del maig del 2007, l'equipatge de mà podrà mesurar, com a màxim, 56x45x25 centímetres.

A la UE i a fora

La normativa és vigent a tota la Unió Europea i als aeroports d'Islàndia, Noruega i Suïssa. L'objectiu és evitar l'ús d'explosius líquids, tal com pretenia la xarxa terrorista desarticulada l'agost passat al Regne Unit.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut