Montblanc

El conte d'uns pares per explicar als nens què és un nadó prematur

Una parella de Montblanc que va tenir una nena prematura explica la seva experiència en un conte adreçat als nens prematurs i els seus germans

RedaccióActualitzat

La Mariona té sis anys i va néixer molt abans del que li tocava, amb un pes de 770 grams. És la protagonista de "La Mariona i la capseta màgica", un conte sobre els nens prematurs extrems.

El 2017 hi va haver a Catalunya més de 65.500 naixements. D'aquests, gairebé 4.100 van ser prematurs; això és un 6,23% del total. La gestació d'aquests infants s'acaba abans de la setmana 37, i sovint poden tenir seqüeles i alguns, fins i tot, moren.

 

 

Per això, els pares de la Mariona han decidit escriure un conte explicant com la seva filla va aconseguir sobreviure. Volen encoratjar altres famílies que passen pel mateix.

 

 

"Hi ha llibres tècnics, hi ha llibres científics... però amb un conte ho hem volgut explicar a les famílies i sobretot als nens germans de prematurs que ho puguin entendre", diu Jordi Pinyol, el pare de la Mariona. La mare, Laia Pastor, explica que va fer un dietari mentre la nena estava a l'hospital:

"Dia 1, s'ha engreixat 20 grams. Dia 5, avui ens han dit que la cosa no avança. Dia 10, avui s'ha mort el company d'incubadora de la Mariona. Jo m'ho anava apuntant tot, com una teràpia. Però clar, una experiència amarga l'hem hagut de transformar en dolça perquè pugui arribar als nens."

 

 

Una part dels beneficis de la venda del llibre, il·lustrat per Joan Turu, seran per a l'associació catalana Som Prematurs, que treballa per millorar l'atenció als prematurs i donar suport als pares abans i després del naixement d'un nen prematur.

Amb el conte, la Mariona entén moltes de les coses que va viure de petita. En el seu cas, té problemes amb l'alçada i la vista, però fa vida normal. Pot anar a l'escola amb els nens de la seva edat... i li encanta llegir, sobretot contes com el seu, amb un final feliç.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut