Un Constitucional a punt de renovar-se s'afanya a rebutjar el recurs de Forcadell

L'alt tribunal tomba el recurs jurídicament més complex amb dos vots particulars

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs d'empara de Carme Forcadell contra la sentència del procés, amb dos vots particulars. És un dels cinc recursos que el tribunal encara tenia sobre la taula. Ara queden pendents els d'Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Joaquim Forn.

El tribunal ja va resoldre els casos de Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Tots els va tombar sense unanimitat. La resolució considerava que no s'havien vulnerat drets fonamentals.

Ara que el Constitucional ha rebutjat el recurs de Carme Forcadell, l'expresidenta del Parlament ja pot recórrer a la justícia europea.

El tribunal ha pres aquesta decisió en el que previsiblement serà el seu últim ple abans de ser renovat.


Una altra sentència sense unanimitat

En aquest cas, la sentència tampoc s'ha pres per unanimitat. Els magistrats considerats progressistes, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, han anunciat un vot particular.

Forcadell, durant la manifestació de la Diada 2021(ACN/Sílvia Jardí)

A l'espera que es faci pública l'argumentació, el TC explica en una nota de premsa que la sentència redactada pel ponent Ricardo Enríquez "descarta, entre altres qüestions, que l'actuació de la demandant com a presidenta del Parlament de Catalunya estigui protegida per la prerrogativa de la inviolabilitat" que recull l'article 57.1 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya.

Afegeix que aquesta inviolabilitat "no pot emparar actuacions de la cambra o dels seus òrgans que són expressió d'un mer poder de fet, al marge per complet del dret i de l'exercici de les funcions que constitucionalment i estatutàriament té encomanades" el Parlament.

Dit en altres paraules, sentencia que no podia emparar accions al marge de la llei.

Resolt el recurs de Forcadell abans que el de Bassa

Els magistrats han resolt el recurs de Forcadell abans que es dugui a terme la renovació del ple del Constitucional acordada pel PP i el PSOE, i han decidit sobre Forcadell tot i que la carpeta que havien tingut fins ara sobre la taula era la de Dolors Bassa.

Ara, però, han tancat el procés de Forcadell, que ja pot anar al Tribunal Europeu de Drets Humans, a Estrasburg, com ja han fet Sànchez, Cuixart, Rull i Turull.

El cas de l'expresidenta del Parlament era un dels més complexos, jurídicament. Cal tenir en compte que a ella se la va condemnar per sedició i, en canvi, els quatre membres independentistes de la mesa que ella presidia van ser condemnats per desobediència, en aquest cas al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Forcadell va ser condemnada a 11 anys de presó i 6 mesos d'inhabilitació, mentre que la pena dels membres de la mesa va ser de 20 mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros per haver permès la tramitació de les lleis que emparaven el referèndum.

La sentència completa del TC es farà pública els pròxims dies.

ARXIVAT A:
Judici procésCarme ForcadellProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut