Brussel·les

El Consell de Seguretat de l'ONU es reuneix avui d'urgència després del llançament de míssils de Corea del Nord

El Consell de Seguretat de l'ONU celebrarà avui una reunió extraordinària a porta tancada després que Corea del Nord hagi llançat diversos míssils, segons han informat fonts de l'organització. Segons els EUA, Corea del Nord ha llançat cinc míssils, un de llarg abast. Corea del Sud, però, eleva aquesta xifra fins a la desena de projectils.

Actualitzat

La reunió ha estat sol·licitada per l'ambaixador del Japó davant les Nacions Unides, Kenzo Oshima, a l'ambaixador de França, Jean-Marc de la Sabliere, a qui correspon la presidència de torn del Consell de Seguretat durant el mes de juliol. En la reunió, el govern nipó pot introduir un projecte de resolució contra la iniciativa nord-coreana, però no es tenen detalls del text.

El ministre japonès d'Afers Estrangers, Taro Aso, ha anunciat que el seu país imposarà les seves pròpies sancions econòmiques a Pyongyang pel llançament de diversos míssils, dels quals un era intercontinental. Es tractaria del "Taepodong-2", capaç d'arribar fins a Alaska, tot i que s'ha desintegrat després de 40 segons a l'aire.

Concretament, Tòquio ha decidit prohibir durant els propers sis mesos les visites de ferris procedents de Corea del Nord. Tot i que hi ha una certa confusió sobre el nombre concret de míssils que han estat llançats, el govern japonès ha assegurat que almenys un podria haver estat de llarg abast, cosa que suposa un gran motiu de preocupació per al Japó.

Washington: "No és una amenaça per als EUA"

El Departament d'Estat dels EUA, per la seva banda, ha considerat la iniciativa nord-coreana "una provocació" i ha anunciat l'enviament a l'est de l'Àsia del seu màxim negociador en afers coreans, el subsecretari d'Estat, Christopher Hill.

El conseller de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Steve Hadley, ha matisat, però, que aquesta acció "no representa cap amenaça" per als EUA i ha afegit que Corea del Nord té preparats més llançaments. A més, ha assenyalat que el nombre de míssils llançats per Pyongyang és de cinc i no de sis com en un principi s'havia informat. Els serveis secrets de Corea del Sud han elevat aquesta xifra fins a la desena de projectils.

Els EUA i el Japó ja havien advertit Corea del Nord que podrien recórrer al Consell de Seguretat de l'ONU per imposar sancions econòmiques si duia a terme el llançament de míssils balístics.

Els experts assenyalen que Pyongyang està desenvolupant aquest tipus d'armament per poder llançar algun dia una bomba nuclear, però matisen que al règim nord-coreà encara li queden anys per aconseguir-ho.

El primer míssil de prova de llarg abast llançat per Corea del Nord sobre el Japó, el 1998, va provocar el desconcert en els mercats financers i va incrementar els temors entre la població nipona.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut