El Congrés reprova Dastis per "mentir" sobre el castellà a l'escola

PSOE, Units Podem, PDeCAT, Compromís i Bildu han donat suport a aquest punt de la iniciativa d'ERC
El Congrés reprova Dastis per "mentir" sobre el castellà a l'escola

El Congrés reprova Dastis per "mentir" sobre el castellà a l'escola

PSOE, Units Podem, PDeCAT, Compromís i Bildu han donat suport a aquest punt de la iniciativa d'ERC
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català
El ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis

El ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis

El ple del Congrés ha reprovat, amb els únics vots en contra de PP i Ciutadans i l'abstenció del PNB, el ministre d'Afers Exteriors, Alfonso Dastis. El text de la moció que ha presentat Esquerra Republicana considera que Dastis va "mentir públicament i deliberadament" sobre "el no ensenyament del castellà a l'escola pública catalana".

La reprovació fa referència a unes declaracions fetes a la televisió francesa CNews, on el ministre va assegurar que a les escoles catalanes no s'ensenya castellà.

PSOE, Units Podem, PDeCAT, Compromís i Bildu han donat suport a la aquest punt de la iniciativa d'ERC, que s'ha aprovat amb 176 vots a favor i 165 en contra (PP i Cs). Els mateixos grups han aprovat un altre punt de la proposta dels republicans perquè el Congrés manifestés el seu suport "al model d'escola catalana i a la immersió lingüística que tan bons resultats ha donat per a la cohesió social a Catalunya".

Tot i el suport a aquests dos punts, el diputat del PSOE Manuel Cruz ha fet un discurs molt dur contra els republicans. Cruz ha afirmat que la seva formació no s'oposa que el català sigui "el centre de gravetat del sistema educatiu", però ha afirmat que la moció d'ERC busca "extreure rèdit polític de l'educació" amb "llàgrimes de cocodril" després de destrossar la "convivència" a Catalunya.

El ple no demana el cessament de Dastis

El PSOE ha evitat que s'aprovés l'últim punt, que instava el president espanyol a "cessar immediatament" Dastis "per negligència deliberada en la projecció exterior de l'estat espanyol".

Joan Olóriz, diputat d'ERC, ha defensat la iniciativa reclamant el cessament "d'una persona que s'ha desqualificat per dirigir la diplomàcia espanyola". ERC també ha criticat durament que s'hagi citat a declarar professors catalans per haver obert debats sobre l'1-O, i que, en canvi, es "banalitzi" també la "violència feixista" a Catalunya sense que hi hagi "cap procés judicial obert".

El diputat del PDeCAT Jordi Xuclà ha reclamat al PP que "no toqui" la convivència a Catalunya ni utilitzin "la mentida del relat de la manipulació de les criatures". El diputat d'En Comú Podem Joan Mena ha afirmat que la presència de persones educades al sistema català a la seva formació i a Cs demostra que l'escola catalana no adoctrina. I ha deixat anar una critica contundent a Cs:

"Són vostès els que somnien amb poder utilitzar el sistema educatiu per adoctrinar els alumnes amb les seves polítiques de divisió que posen en risc la cohesió social a Catalunya per als pròxims 40 anys".

El diputat de Cs Toni Roldán ha criticat "l'adoctrinament" a les aules i ha posat en dubte que el sistema educatiu català sigui un "model d'èxit". També ha acusat la immersió de "polititzar" i promoure una escola "provinciana i tancada".

Sandra Moneo, del PP, s'ha afegit a les crítiques afirmant que el "consens lingüístic" que demana ERC "només existeix en la seva ment" i que el sistema educatiu català "menysprea els que es resisteixen a ser abduïts". Ha acusat l'independentisme "d'utilitzar els nens per imposar un sistema educatiu basat en mentides".
 

ARXIVAT A:
Procés català