Nogueras ha intervingut al ple poca estona després de reunir-se amb Cerdán (Diego Radamés/Europa Press)

Nogueras adverteix Sánchez que sense avanços no li donaran suport: "No tempti la sort"

La portaveu de Junts ha explicitat el disgust amb el discurs de Pedro Sánchez i li ha recordat els termes de l'acord que van signar

RedaccióActualitzat

Junts per Catalunya ha estat l'últim grup d'intervenir aquest dimecres al ple d'investidura de Pedro Sánchez, que seguirà aquest dijous.

Poc abans de pujar al faristol del Congrés, Miriam Nogueras s'havia reunit amb el número 3 del PSOE, Santos Cerdán, per mostrar-li el seu disgust amb el discurs d'investidura de Pedro Sánchez i demanar-li una rectificació.

Tot just començar el discurs, la portaveu de Junts ha aconsellat a Sánchez que "no tempti la sort" amb ells, perquè bloquejaran qualsevol iniciativa al Congrés si "les 1.486 paraules de l'acord" s'incompleixen:

"Voldria donar-li un consell: amb nosaltres no tempti la sort."

"L'hi dic ara, perquè és a temps de desistir", ha etzibat Nogueras, que li ha retret a Sánchez que no hagi fet un "discurs valent" i respectant "el marc" de l'acord, i l'ha advertit que Catalunya "necessita avenços" i que, si no n'hi ha, Junts retirarà el suport al nou executiu.

La portaveu de Junts també ha preguntat al president del govern espanyol en funcions si està disposat a tractar "el tema català de manera directa, tal com estableix l'acord que han signat", i ha explicitat la desconfiança amb els socialistes:

"Som conscients dels riscos, de les dificultats i de les profundes discrepàncies, perquè vostès no han deixat de ser aquell partit que va abraçar el 155 contra el nostre país."

La dirigent del partit independentista ha lamentat que es parli de "diàleg" i no de "negociació", i de la llei d'amnistia com a un "perdó" o una "mesura de gràcia" perquè, per Junts, es tracta de "desjudicialització de la política".

La portaveu de Junts ha mostrat un to contundent a l'hora d'advertir Pedro Sánchez que cal complir els acords (EFE/Daniel González)

"Tots sabem i signem que [l'amnistia] no és una mesura de gràcia", ha recordat la representant de Junts, que ha avisat que "si algú diu que aquest acord serveix per girar full, enganya als ciutadans" perquè l'objectiu de la independència continua viu.

També ha criticat que el PSOE defensi l'amnistia com una manera de millorar del clima social a Catalunya, i ha recordat que el procés independentista no "és un problema de convivència" sinó fruit d'una societat "políticament madura".

"L'estabilitat de la legislatura queda subjecte als avenços i compliments", ha dit, llegint el document pactat entre el PSOE i Junts després de setmanes de negociació a Brussel·les, amb protagonisme de Carles Puigdemont.

Sánchez ha refermat el compromís amb l'acord signat entre Junts i el PSOE (EFE/Daniel González)

Sánchez: "Compta amb el meu compromís"

En el torn de rèplica, Pedro Sánchez ha remarcat les "grans diferències" entre els dos partits, però ha aclarit el seu "compromís personal" amb l'acord signat entre Junts i el PSOE:

"Compta vostè amb el compromís del PSOE i amb el meu propi compromís per complir amb l'acord. Per descomptat que aprovarem una llei d'amnistia; avui guanya la paraula i la política."

Per Sánchez, l'acord representa una "oportunitat" per obrir "una nova etapa" i trobar "solucions polítiques al conflicte". "No permetrem que es frustri aquesta esperança", ha sentenciat en resposta a la intervenció de la portaveu de Junts.

El líder socialista ha afirmat que és "conscient" que "les ferides triguen a cicatritzar", però s'ha mostrat convençut que l'acord entre el PSOE i Junts "fructificarà" si els dos partits són capaços de mantenir viva la negociació i "escoltar" l'altra part.


La clau de la investidura

Els vots d'Esquerra i Junts són clau perquè Sánchez tingui els suports necessaris per ser investit president del govern espanyol aquest dijous. Els resultats electorals del 23 de juny van atorgar als partits independentistes i, en particular, a Junts, un paper decisiu de cara a la investidura.

Després de setmanes de negociacions, aquest novembre, més de tres mesos després del 23-J, els socialistes han tancat acords amb Esquerra i amb Junts per assegurar-se el vot favorable a la investidura.

El més rellevant de tots i el que ha provocat més indignació en la dreta és l'amnistia. Aquest dilluns el PSOE va entrar al registre del Congrés la llei, que afectarà 309 encausats independentistes i 73 policies, segons fonts socialistes.

ARXIVAT A:
JuntsInvestiduraPedro SánchezCongrés dels Diputats
Anar al contingut