Rufián avisa Sánchez que el poden obligar a celebrar "demà" un referèndum a Catalunya

"Quan el PSOE els intenti enganyar, mai direm que la culpa és de vostès", ha dit el portaveu d'Esquerra dirigint-se als diputats i senadors de Junts

Actualitzat

Gabriel Rufián ha defensat el vot favorable d'Esquerra a la investidura amb un discurs molt crític cap al PP, en què també hi ha hagut alguns dards cap al PSOE i un missatge cap a Junts. El portaveu d'Esquerra al Congrés ha fet la major part de la intervenció en castellà, excepte els darrers cinc minuts, que els ha fet en català.

Rufián ha presumit de la capacitat d'Esquerra per "obligar" Sánchez en l'acció política. De fet, el portaveu republicà ha dit que la diferència entre que Sánchez escolti al president de Castella-la Manxa, Emiliano García Page, molt crític amb l'amnistia, o bé l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, partidari del diàleg, depèn de la força d'Esquerra:

"Nosaltres avui aquí tenim capacitat per obligar-lo, per obligar-lo a acabar amb la repressió avui i per obligar-lo, potser, a votar un referèndum demà".

A més, també ha reivindicat que el candidat a la investidura no té "alternativa" a pactar amb Esquerra:

"Miri aquest hemicicle: hi veu alguna alternativa a nosaltres? Hi veu Albert Rivera? A Inés Arrimadas? No se la jugui"

Rufián passa per davant de Sánchez en el debat d'investidura al Congrés
Rufián passa per davant de Sánchez en el debat d'investidura al Congrés (EFE/Daniel González)


En la primera part del discurs, Rufián s'ha dirigit més al PP que no pas al candidat a la investidura. Ha començat citant frases de Pablo Casado sobre l'acord entre socialistes i republicans l'any 2020; de Mariano Rajoy sobre l'Estatut del 2006; José María Aznar sobre l'aprovació de la Constitució, Blas Piñar sobre l'estat autonòmic o Manuel Fraga sobre la legalització del PCE.

"L'única cosa que comparteixen tots els votants de PSOE, Sumar, Esquerra, Junts, Bildu, PNB i BNG és frenar-los a vostès: a la dreta de bar i a la dreta d'after. Potser no ens han votat pels nostres programes, però segur que ens han votat pels nostres pactes"

El portaveu republicà, que ha arribat a dir a Sánchez "nosaltres no és que no li tinguem fe, és que tenim memòria", ha semblat que atribuïa el vot favorable a la investidura més a un rebuig al PP que no pas a un suport al PSOE:

"El senyor Sánchez no serà president perquè tingui Esquerra i Junts al costat, serà president perquè els té a vostès al davant".

També en un missatge cap a la bancada popular, Rufián ha dit que, quan se'ls pregunta sobre l'amnistia, la majoria de ciutadans respon: "M'és igual, jo el que vull és menjar i que no governi la dreta".  

També ha tingut unes paraules cap a les dues ministres en funcions de Podem, Ione Belarra i Irene Montero, a les quals ha agraït la feina durant la legislatura passada, i ha desitjat poder "sumar junts" en un futur.

La sintonia amb les dues ministres de Podem, que podrien quedar fora del proper executiu, també s'ha notat quan ha qüestionat que es consideri "pluralitat" que García Page critiqui l'amnistia i, en canvi, s'acusi de "deslleialtat" Belarra per criticar la posició del govern sobre Palestina.
 

Missatge cap a Junts

En l'última part del discurs, Rufián s'ha dirigit als parlamentaris de Junts, que també han arribat a un acord amb el PSOE per a la investidura. Ha reivindicat l'aposta d'Esquerra pel diàleg amb el govern espanyol i ha lamentat que, durant els últims quatre anys, això els ha suposat ser "el sac de boxa de molta gent":

"A Catalunya també es diuen mentides, però l'única veritat és que ERC fa quatre anys va posar la música a sonar i ara tothom l'està ballant".

De tota manera, ha anticipat als diputats juntaires que "el compliment dels acords serà més complicat que fer un tuit" i que, durant la legislatura, els socialistes els intentaran enganyar:

"Quan el PSOE els intenti enganyar, que ho intentarà, nosaltres no direm mai que la culpa és de vostès i els ajudarem".

Finalment, el portaveu republicà ha defensat que parlar per als propis "és molt fàcil" i que el que cal és parlar per aquells que pensen diferent: "crec que la nostra responsabilitat és parlar aquí per a la gent que al nostre país va votar Pedro Sánchez", ha dit.

Intervenció de Gabriel Rufián aquest dimecres al Congrés
Intervenció de Gabriel Rufián aquest dimecres al Congrés (EFE/Daniel González)

Sánchez: "Ens uneixen prou coses per seguir treballant plegats"

En la rèplica, Pedro Sánchez s'ha mostrat afable amb Rufián, a qui li ha agraït el suport en la passada legislatura i la disponibilitat per arribar a acords.

De fet, el candidat a la investidura s'ha mostrat disposat a continuar per aquest camí en aquesta legislatura i ha reivindicat que els "uneixen prou coses per seguir treballant plegats".

A banda dels acords parlamentaris, Sánchez també ha destacat el diàleg entre les dues formacions:

"Hem construït un clima inèdit de pau i tranquil·litat a Catalunya"

Sánchez, però, ha apuntat que qualsevol negociació territorial s'ha de circumscriure a la Constitució, que ha definit com el "marc irrevocable":

"No serveix de res discutir sobre hipòtesis que no entren en el nostre ordenament jurídic. La Constitució és el marc irrevocable, el diàleg, el mètode a seguir per construir una solució duradora. La Constitució és el marc".

 

El PP demana retirar les referències de Rufián al jutge del cas Tsunami

Al final de la intervenció de Rufián, la portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha demanat la paraula per criticar les referències del portaveu republicà sobre "guerra judicial", en què ha citat el jutge instructor del cas Tsunami Democràtic, Manuel García-Castellón.

Gamarra ha lamentat que ni la presidenta de la cambra, Francina Armengol, ni el candidat a la investidura, Pedro Sánchez, no l'hagin corregit:

"S'ha acusat jutges de prevaricar i de guerra bruta judicial. Així que demanem que es retirin de l'acta totes aquestes acusacions"

Armengol ha anunciat que revisarà les paraules de Rufián i prendrà una decisió.

 

 

ARXIVAT A:
JuntsERCInvestiduraPedro SánchezAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut